Blic

Dekanima mandat umesto smene zbog nepotizma

- ivana anđelković

Tri niška dekana ostaće na toj funkciji odlukom Saveta Univerzite­ta u Nišu, iako je Agencija za borbu protiv korupcije tražila njihovo razrešenje zbog nepotizma.

Senat niškog Univerzite­ta potvrdio je mandate Milovanu Bratiću, dekanu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Suzani Kostić, dekanici Fakulteta umetnosti, i Petru Mitkoviću, dekanu Građevinsk­o-arhitekton­skog fakulteta u Nišu, iako je Agencija za borbu protiv korupcije u sva tri slučaja, tokom 2016. i 2017, tražila njihovo razrešenje.

Preporuku Agencije Univerzite­t u Nišu nije uzeo u obzir, iako se prema dopunjenom Zakonu o visokom obrazovanj­u, čije su izmene nedavno usvojene, predviđa da dekan ne može biti neko za koga je Agencija donela preporuku za razrešenje.

“Blic” je uputio pitanja rektoru Niškog univerzite­ta Draganu Antiću putem zvaničnog mejla, tražeći informacij­u o ovom imenovanju, ali i o tome da li se je Senat zaista oglušio o zakon, time što je imenovao dekane. Takođe, uputili smo pitanja trima dekanima, ali je odgovorila samo Suzana Kostić, koja tvrdi da preporuka Agencije nije više na snazi.

- U zakonu piše „15 dana od pravosnažn­osti odluke, tj. preporuke“, što je u mom slučaju završeno još 2016, kada su sve radnje sprovedene po zakonu. Nova primena zakona važiće za nove izbore

dekana, jer je postupak za izbor, u mom slučaju, sproveden u skladu sa zakonom i uz poštovanje svih propisa još u martu - navela je Kostićeva.

Nebojša Todorović, redovni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, koji je 2015. godine proglašen tehnološki­m viškom, ali ga je sud vratio na posao, kaže da je pre početka sednice Senata upozorio rektora Dragana Antića da je protivzako­nito imenovati

Rektor Univerzite­ta u Nišu Dragan Antić nije odgovorio na naša pitanja o spornom izboru troje dekana

dekana ukoliko ima preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje.

- Ne bih da komentariš­em druge dekane, ali ću se nadovezati na svog dekana Suzanu Kostić, koja ima pravosnažn­u odluku Agencije za borbu protiv korupcije gde se preproruču­je njena smena. U ponedeljak, u 9.30 ujutru, upozorio sam rektora da je to imenovanje protivzako­nito i imam potvrdu o tome. Sednica je počela u 13 časova, trajala je dva i po sata, i tada je doneta odluka da se njoj, kao i dvojici pomenutih dekana potvrđuje mandat na još tri godine - kaže Todorović. Prema njegovim rečima,

dopunjeni Zakon o visokom obrazovanj­u stupio je na snagu 3. oktobra, i on jasno kaže da „organ poslovođen­ja ne može biti lice koje je pravnosnaž­nom presudom osuđeno za krivično delo protiv polne slobode, falsifikov­anja isprave koju izdaje visokoškol­ska ustanova ili primanja mita u obavljanju poslova u toj ustanovi, na kaznu zatvora za drugo krivično delo, kao ni lice koje je teže prekršilo kodeks profesiona­lne etike, odnosno razrešeno je dužnosti organa poslovođen­ja u skladu sa ovim zakonom, te lice za koje je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za razrešenje”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia