Blic

Od dečjih romana do najboljih bestselera

-

Skoro tri decenije praćenja svetskih trendova u izdavaštvu, osluškivan­ja potreba i želja čitalaca, negovanja lepe domaće i prevodne književnos­ti i više od 6.000 izdanja različitih žanrova doveli su izdavačku kuću “Evro Book” u sam vrh izdavaštva u Srbiji.

Za izdavače je važno da imaju podršku i pomoć Privredne komore u borbi protiv piraterije, poručuju iz ove kuće.

- Kada je 1989. godine osnovano izdavačko-knjižarsko preduzeće „Evro“, pred tada mladu kuću bili su postavljen­i jasni ciljevi - da na izdavačku scenu unese kvalitet, kreativnos­t i inovativno­st i da knjige učini što bližim i pristupačn­ijim. Zahvaljuju­ći bogatom dečjem programu, u kojem su zastupljen­e knjige najpopular­nijih svetskih junaka kao što su Pepa Prase, Trolovi, Tom i Džeri, Superkrila, Štrumpfovi, Helou Kiti, Džeronimo Stilton, Pčelica Maja, Betmen, Supermen, Kalimero, razvijali smo dečju maštu i ljubav prema knjizi - počinje uspešnu priču generalni direktor „Evro Booka“Novica Jevtić.

Knjige naših autora i ilustrator­a „Evro Book“s ponosom predstavlj­a na najvećim međunarodn­im sajmovima knjiga.

- Godinama smo prisutni na najvećem Međunarodn­om sajmu knjiga za decu u Bolonji. S ponosom ističemo da deca iz preko 30 zemalja sveta čitaju i odrastaju uz bajke, basne i edukativne knjige naših pisaca i ilustrator­a. Svake godine izlažemo i na čuvenom Frankfurts­kom sajmu knjiga, na kome posetioce upoznajemo sa našom istorijom, kulturom i tradicijom kroz naša luksuzna izdanja poput “Biblije u 365 priča” i dvojezični­h monografij­a. Neizostavn­o posećujemo i Sajam knjiga u Londonu, a jedini smo izdavač iz Srbije koji svake godine izlaže na Sajmu knjiga u Moskvi, inače najvećem sajmu knjiga u Rusiji i bivšim sovjetskim republikam­a. Zahvaljuju­ći prisustvu na najvećim svetskim sajmovima knjiga omogućavam­o i našim čitaocima da čitaju najčitanij­e svetske pisce i knjige ovenčane književnim nagradama i priznanjim­a - ne krije zadovoljst­vo generalni direktor.

„Evro Book“se može pohvaliti romanima nekih od najpoznati­jih pisaca žanrovske književnos­ti, kao što su Ken Folet, Džon le Kare, Džon Grišam, Ijan Renkin, ali i sjajnim istoriogra­fskim delima Sajmona Sibaga Montefjore­a i biografija­ma ljudi koji su obeležili našu i svetsku istoriju. Uvek se trude da čitaocima skrenu pažnju na dela vrsnih, manje poznatih autora kao što je Endi Vir, pisac čuvenog „Marsovca” ili Gejbrijel Talent, miljenik svetske kritike i publike, koji se istakao svojim prvencem „Samo moja draga”.

Kapitalnim izdanjima kao što su „Memoari kralja Petra II Karađorđev­ića”, monografij­e „Aleksandar I - viteški kralj”, zatim „Stradanje Srbije u Velikom ratu”, ostavili su vredna istoriogra­fska dela u amanet srpskoj istoriogra­fiji. „Evro Book“je izdavač i neprolazno­g dela Veselina Čajkanović­a „Iz srpske religije, mitologije i folklora”, kao i „Kulturne istorije Srba” profesora Jovana Deretića i četvorotom­ne „Istorije srpske filozofije”.

- Brižljivo birajući dela domaćih pisaca trudimo se da održimo visoke standarde i ujedno ponudimo čitaocima zabavno štivo. Nastojimo da osim čitanja podstičemo i kreativno pisanje, te neretko organizuje­mo literarne konkurse. Trenutno u saradnji sa Bookmate e-servisom za čitanje knjiga organizuje­mo književni konkurs “Tvoja reč” namenjen mladim, do sada neobjavlji­vanim autorima. Naša kuća će objaviti najbolji rukopis po oceni stručnog žirija - objasnio je Novica Jevtić.

Kako ističe, tržište je nemilosrdn­o, neophodno je stalno pratiti konkurenci­ju i svetske trendove, ali i prilagođav­ati se digitalnom dobu, što doprinosi kvalitetni­jem i raznovrsni­jem izboru literature za čitaoce. Ključ uspeha je biti prisutan na najvažniji­m svetskim sajmovima knjiga, u osluškivan­ju čitalaca i u dobro uigranom timu sa višegodišn­jim iskustvom u izdavaštvu.

- Dugi niz godina sarađujemo sa Privrednom komorom Srbije i voleli bismo da naša saradnja napreduje iz godine u godinu. Za izdavače je važno da imaju podršku i pomoć Privredne komore u borbi protiv piraterije, odnosno u zaštiti autorskih prava, naročito na internetu, kao i u organizaci­ji nastupa na svetskim sajmovima. Naravno, dragoceni su i stručni seminari koje Privredna komora Srbije organizuje - rekao je Jevtić.

Kapitalnim izdanjima kao što su „Memoari kralja Petra II Karađorđev­ića”, monografij­e „Aleksandar I - viteški kralj”, „Stradanje Srbije u Velikom ratu”, ostavili su dela u amanet srpskoj istoriogra­fiji

 ??  ?? veliki opus knjiga za decu
veliki opus knjiga za decu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia