Blic

Političari i moral

- ŽELJKA JEVTIĆ, novinarka

Sve je bilo tu. Jedan dugogodišn­ji direktor, funkcioner političar preletač, novopečena supruga tog šefa, prišljamči­vanje tamo gde ti nije mesto - maturantim­a na ekskurziji, pokušaj obilaska Italije za džabe samo jer si lokalni moćnik, a onda putovanje na kome se kvare autobusi, gurka... Akteri priče direktor i političar ne vide ništa sporno, ništa nezakonito, ništa nedostojan­stveno. Čak direktor Ranko Davidović i političar Dragiša Terzić kada je sve otkriveno javno kažu: Da će političar platiti ekskurziju baš kao i sva ostala deca.

U poslednje vreme često čujem: “E da je Nušić živ, napisao bi se danas u Srbiji”. Možda bi ovaj događaj - ekskurziju đaka gimnazije u Arilju, opisao baš kao i žitelji gradića: “Dočekao Terza da i on ode na matursku eksurziju” ili bi ironično zaključio da i političar, eto, ima pravo na medeni mesec...

#

Kada političari budu podnosili ostavke sa svešću da su pogrešili, Srbija će napraviti korak ka poštenom društvu

“Blic” je otkrio skandal vezan za đačko putovanje na koje nije otišao najbolji đak jer mu otac radi za minimalac, nisu otišli ni neki drugi maturanti, a želeli su. Gratis mesta đacima nisu ni ponuđena. Otišao je predsednik Skupštine opštine Arilje Terzić i nova supruga. Pisali smo danima, nismo odustajali jer budućnost svake države prvenstven­o počiva na obrazovnom sistemu. Međutim, pitanje je da li bi novinska priča o direktoru gimnazije pred četvrtim mandatom imala za epilog njegovu ostavku da nije reagovalo Ministarst­vo prosvete i poslalo inspekciju u školu. Utvrđene su nezakonito­sti, a direktor brže-bolje pre nego ga smene učinio to sam. Kaže, moralni razlozi.

U ovom apsurdnom događaju - “Blic” je odradio deo svog posla, bio ono što mediji i treba da rade, a to je korektivni faktor u društvu, ministar Mladen Šarčević je pokazao da probleme ne gura pod tepih, direktor “priznao” greške. Ostao je političar - funkcioner. Očekujemo li nešto? Da, moralni čin ostavku, a pre nje spoznaju da ne samo što je nezakonito da ide na ekskurziju sa decom već da tamo nema šta da traži sve da ju je i pretplatio. Hoće li se to dogoditi? Teško, gotovo nemoguće jer u Srbiji političari sa foteljom dobijaju i bezgrešnos­t.

Tek kada funkcioner­i budu shvatili da na pozicijama nisu zbog lične koristi i kada budu podnosili ostavke sa svešću da su pogrešili, Srbija će napraviti korak ka poštenom, odgovornom i dostojanst­venom društvu. A do tada... eee... svako ima svoj odgovor gde smo...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia