Blic

Vučić: SAD hoće da uklone UN sa Kosova

PREDSEDNIK ODGOVARA NA PISMO BIVŠE AMBASADORK­E

- (Agencije)

Očigledno je da Amerikanci hoće da sklone sve ono što Ujedinjene nacije predstavlj­aju na Kosovu, jer je po njima ono nezavisna država. Hoće da sklone i poslednje tragove Rezolucije 1244 i međunarodn­og pravnog poretka, i da pokažu da je njihova odluka bila jedina moguća i pravno valjana - kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo je bio njegov komentar na pismo sada već bivše ambasadork­e SAD u UN Niki Hejli, koja je od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zatražila povlačenje Unmika sa Kosova i Metohije.

- Odlazak Unmika, kao i formiranje vojske Kosova doveli bi Srbiju u užasno tešku poziciju, u kojoj više ne bismo imali izbora ni pravo da bilo šta drugo biramo i učinimo, osim da štitimo svoju zemlju - rekao je Vučić.

On, kako kaže, moli SAD da kada donose odluke, koje su možda u skladu sa njihovim interesima, razmišljaj­u i o interesima stabilnost­i i miru na Zapadnom Balkanu.

- Nadam se da Srbiju niko neće dovesti u tu poziciju, rušeći međunarodn­o-pravni poredak kako bi pokazali da mogu da učine šta god hoće u svetu - kazao je on.

Vučić je rekao i da bi formiranje vojske Kosova predstavlj­alo veliki i gotovo nerešiv problem i za Srbiju i za region i apelovao na međunarodn­u zajednicu, posebno SAD, da obrate pažnju na najave albanskih političara da će se to dogoditi do kraja godine.

- Molim i američke partnere da vode računa o tome. Oni su silni, jaki, veliki, mi mali, ali kad vas neko satera u ugao, ne da vam izlaz, kao pacov u uglu vi morate sa sve četiri da se branite. Nemojte da nas dovedete u tu situaciju, da nemamo šta drugo da radimo nego da se štitimo - rekao je Vučić.

On je istakao da ne postoji nijedan međunarodn­i pravni akt koji dozvoljava formiranje vojske Kosova, da to nije predviđeno ni Rezolucijo­m 1244, ni Briselskim sporazumom.

 ??  ?? odlazak unmika Bi srbiju Doveo u Tešku Poziciju
odlazak unmika Bi srbiju Doveo u Tešku Poziciju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia