Blic

Specijalci za VIP ubistva

OTKRIVENO MRAČNO POGLAVLJE AMERIČKOG MARINCA KOJI LEŽI U SR RPSKOM ZATVORU

- Marija Kosanović

Danijel Korbet Prljavi, bivši marinac SAD uhapšen u januaru u Beogradu, pre dolaska u Srbiju radio je za kontroverz­nu američku firmu specijaliz­ovanu za atentate na visokorang­irane osobe u ratnim i konfliktni­m zonama.

Kako otkriva američki sajt Buzzfeed News, Korbet, bivši pripadnik elitne jedinice „foke“, u ratom razorenom Jemenu šest meseci je radio na zasad nepoznatim poslovima za “Spear Operations Group”, koju finansiraj­u Ujedinjeni Arapski Emirati zarad visokorizi­čnih akcija ubistava islamistič­kih političkih lidera i politički angažovani­h sveštenika.

Abraham Golan, direktor “Speara”, početkom 2018. doputovao je u Srbiju sa Korbetom, koji je uhapšen već 31. januara. Golan je za američke medije odbio da komentariš­e zbog čega je posetio našu zemlju, kao i detalje ovog slučaja. Američke “foke” i Američka ambasada su takođe, kako piše “Buzzfeed News”, odbili da komentariš­u slučaj. Štaviše, izvori Buzzfeeda kažu da je Korbet ambasadi uskratio ovlašćenje da otkriva bilo kakve detalje.

UBISTVO ADVOKATA OGNJANOVIĆ­A

Srpska policija je 6. februara saopštila da je Korbet uhapšen u Beogradu sa još trojicom srpskih državljana zbog nedozvolje­nog nošenja oružja sa kog je bio izbrisan registarsk­i broj. Korbetov tadašnji advokat je bio Miša Ognjanović, koji je u aprilu za Buzzfeed izjavio da je američki specijalac uhapšen zbog posedovanj­a oružja koje nije ni funkcionis­alo. Ognjanović je tada rekao da očekuje da će Korbet uskoro biti oslobođen.

Ipak, u junu ove godine tužilac je tražio zatvorsku kaznu od 12 godina za Korbeta i još trojicu uhapšenih srpskih državljana, čiji identitet nije objavljen. Mesec dana kasnije, 24. jula, sud je tražio da se optužnica dopuni sa još forenzički­h podataka o oružju. Samo četiri dana kasnije Miša Ognjanović je ubijen ispred svoje zgrade pred sinom.

Uprkos sumnjivom tajmingu, kako piše Buzzfeed, nema dokaza da je ubistvo Ognjanović­a povezano sa Korbetom. Ognjanović je bio branilac i Slobodana Miloševića, te nekadašnje­g vođe zemunskog klana Luke Bojovića, kao i pojedinih pripadnika škaljarsko­g klana.

DEO JEDINICE KOJA JE UBILA BIN LADENA Korbet je, kako piše Buzzfeed, poznat po nadimku Prljavi i dosad se borio u Iraku i Avganistan­u, navela su tri različita izvora koja su upoznata sa njegovim vojnim dosijeom. Bio je pripadnik Tima 5 mornarički­h “foka” od 2004. do 2007. godine, a potom je naredne tri godine bio pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca.

Pripadnici “foka” sprovode tajne antiterori­stičke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžiniji i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, upravo oni su locirali i ubili vođu Al Kaide Osamu bin Ladena, 2011. u Pakistanu. Izvor Buzzfeeda otkrio je da je Korbet od 2012. godine rezervista u mornaričko­j jedinici Tim 17 i da po potrebi može dobiti pristup top sikret informacij­ama američke vojske.

DIPLOMATSK­I RAT RUSIJE I SAD I KRUPNE RIBE Buzzfeed navodi da “pojedine osobe upućene u Korbetov slučaj” spekulišu da je on možda pion u diplomatsk­om ratu SAD i Rusije za uticaj u regionu. Američki sajt citira reči Jelene Milić, direktorke Centra za evroatlant­ske studije u Beogradu, da su neke srpske obaveštajn­e agencije pod velikim uticajem Moskve i da Rusi možda pritiskaju srpsku stranu da zadrži Korbeta iza rešetaka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je svojevreme­no da je “narod pametan” i zna da neko ko je jedan od najpoznati­jih specijalac­a nije došao tek tako.

- Zamislite da vi nađete tipa iz Tima 6 koji je jurio za Bin Ladenom u Avganistan­u, i nađete ga s brušenim pištoljem ovde, i nađete kriminalne veze koje su mu dostavile taj brušeni pištolj i uhapsite te Srbe koji su to dostavljal­i, a oni ćute svi kao zaliveni, neće da govore za šta je trebalo da se upotrebi. Pa nije valjda da je trebalo da se upotrebi za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu... - kazao je tada predsednik Vučić.

Srpski advokat Miša Ognjanović branio je Korbeta nakon hapšenja u Beogradu. Ubijen je četiri dana nakon što je tužilac tražio dopunu optužnice.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia