Blic

Autoput se skoro raspada, Drobnjak najavio obnovu

- B. Vučković - M. Tašković

Desna strana autoputa od Subotice do Beograda je na mnogim deonicama u veoma lošem stanju. Osim uočljivih rupa, zakrpa i pukotina, asfalt je prepun ulegnuća zbog čega vožnja nije nimalo prijatna, a u pojedinim situacijam­a može biti i opasna.

Kako je za “Blic” opisao jedan Subotičani­n, taksista, put je prepun nevidljivi­h ulegnuća, a kada u takvo ulegnuće uletite tokom vožnje, pogotovo noću, na trenutak kao da izgubite kontrolu nad vozilom.

- Na tim deonicama se još vide i linije iz vremena kada je traka bila dvosmerna i nekadašnja centralna linija i krajnje linije. Asfalt je u poslednjih deset godina samo krpljen. Vide se tričetiri drugačije boje zakrpa. U starom automobilu mi se sve treslo u toku vožnje tim delom autoputa, a sada imam novija kola, pa se manje oseti - priča Zvonimir Ivanković iz Subotice.

On izdvaja primer koji je doživeo kada je na tom putu vozio mušteriju do Novog Sada.

- Kada smo izašli iz Subotice i naišli na lošu deonicu, putnik se stresao i rekao da je osetio turbulenci­ju. Sve se zatreslo kao da smo u avionu. Najviše ima ulegnuća u boji asfalta, pa su gotovo nevidljiva. Teško ih je videti golim okom, ali se jako osete tokom vožnje. Jako velike rupe nisam primetio, ali napuklina i ulegnuća ima zaista mnogo – kaže Ivanković.

Profesor na Saobraćajn­om fakultetu Milan Vujanić ističe da JP “Putevi Srbije” mora da osposobi autoput da bude bezbedan za saobraćaj.

- Po zakonu, kod nas nema nebezbedni­h puteva, odnosno svaki put koji nije bezbedan za saobraćaj mora biti zatvoren. Dakle, upravljač puta ne sme da drži taj deo autoputa otvorenim ako nije bezbedan. Mora ili da ga osposobi za saobraćaj ili da ga zatvori. A šta će, kako će i kada će upravljač puta uraditi nešto s ovom deonicom autoputa, ostaje nam da vidimo - naglašava Vujanić. V. d. direktora JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak priznaje da je autoput od Subotice do Novog Sada u veoma lošem stanju. - Sledeće godine trebalo bi za koridor 10 da uzmemo od Svetske banke kredit od 16 miliona evra i sredimo kompletan autoput od Horgoša do Novog Sada. Do tada ćemo nastojati da popravimo stanje preko održavanja - obećava Drobnjak. Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović naglašava da je stanje autoputa Subotica - Novi Sad nedopustiv­o. - Zbog velikih oštećenja kolovoza i truckanja zatvorenih očiju možete znati kada ste ušli u Srbiju autoputem iz Mađarske ili Hrvatske. Imam utisak da se na nekim deonicama rekonstruk­cije učestalo rade bez preke potrebe, a da se druge deonice koje su u lošem stanju ne asfaltiraj­u - podvlači Okanović.

DIREKTOR „PUTEVA SRBIJE“KAŽE DA će LOŠA DEONICA BITI SANIRANA KREDITOM SVETSKE BANKE

 ??  ?? Pri Velikim Brzinama ovakve rupe i neravnine Mogu da Budu Veoma opasne
Pri Velikim Brzinama ovakve rupe i neravnine Mogu da Budu Veoma opasne

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia