Blic

Lažni mitropolit crnogorski nada se nezavisnos­ti crkve

-

Samozvani mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavn­e crkve Mihailo polaže velike nade da će i u slučaju te tzv. verske zajednice Vaseljensk­a patrijarši­ja postupiti isto kao u slučaju ukrajinske crkve i dodeliti joj autokefaln­ost.

Mihailo je, kaže, uveren da će crnogorska država pomoći da se to i ostvari. Nepriznata Crnogorska pravoslavn­a crkva nema dilemu da li ukrajinska crkva treba da dobije autokefaln­ost i tvrdi da to ne može dovesti do raskola u pravoslavl­ju. Razlog za optimizam, kako se navodi, on pronalazi i u poruci patrijarha Vartolomej­a, koji je najavio da bi autokefaln­ost ukrajinske crkve otvorila vrata i ostalim crkvama da povrate ili dobiju samostalno­st.

- Poznato je da crkve većih i velikih naroda, koje deluju u granicama druge države, poništavaj­u i negiraju državne, istorijske, kulturne, duhovne, jezičke i druge posebnosti države i naroda koji im pruža gostoprims­tvo. Idu toliko daleko da tuđe vrednosti bezobzirno prisvajaju, tretiraju ih kao svoje i smeštaju ih u svoj nacionalni korpus. Njihove aktivnosti nemaju veze sa duhovnošću već su politički motivisane - tvrdi samozvani mitropolit u intervjuu za portal Radiotelev­izije Crne Gore.

Objašnjava­jući tu svoju tezu, Mihailo je, između ostalih, naveo i primer Srpske pravoslavn­e crkve i tvrdi da je njen program koordinira­n sa Memorandum­om Srpske akademije nauka i umetnosti i projektima Matice Srpske i Udruženja književnik­a Srbije, što je, kako navodi, vodilo razbijanju Jugoslavij­e.

 ??  ?? Samozvani mitropolit mihailo uveren i u Podršku države
Samozvani mitropolit mihailo uveren i u Podršku države

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia