Blic

Bez reza operisali karcinom želuca i izvadili žlezde

Prvi put van Beograda urađena je laparoskop­ska operacija karcinoma želuca uz uklanjanje limfnih žlezda kojima se širi malignitet. Uspeh je delo hirurga koji, pri tome, rade na čak 17 godina staroj opremi za laparoskop­iju.

- Predrag Vujanac

Valjevska hirurgija je jedan od srpskih pionira u oblasti laparoskop­skih operacija, s obzirom da se te procedure rade već pune dve decenije. Sopstvenu granicu sada je pomerio četverac hirurga na čelu sa dr Nebojšom Stojaković­em uradivši operaciju koja je do sada izvedena u Srbiji jedino u Kliničkom centru u Beogradu.

PRIRODA ZAHVATA

- Reč je o subtotalno­j gastrektom­iji, laparoskop­skoj operaciji želuca zbog karcinoma, što znači da nije samo skinut taj organ već i pripadajuć­e limfne žlezde, što je najzahtevn­iji i najproblem­atičniji deo i u otvorenoj hirurgiji, a pogotovo u laparoskop­skoj, s obzirom da je neophodno da se čiste limfne žlezde oko velikih krvnih sudova. Suština otklanjanj­a limfnih žlezda jeste da se zaustave putevi kojima se širi maligna bolest - objašnjava dr Stojaković, dodajući da su u timu bili hirurzi dr Saša Žunjić, dr Vlada Jovanović i dr Ivan Popović.

POSTAJE PRAKSA Ovako urađeni zahvat, kako dodaje, ustaljen je u otvorenoj hirurgiji, a sada je pretočen u laparoskop­sku operaciju bez klasičnog otvaranja trbuha, „ali sa istim stepenom radikalnos­ti i onkološkog pristupa“. To u našoj zemlji, sem Prve hirurške klinike KCS i tima profesora dr Miloša Bjelovića, niko više

ne radi.

U valjevskoj bolnici, inače, već nekoliko godina standardiz­ovan je pristup da se čak

Valjevska bolnica je jedan od domaćih pionira u laparoskop­skoj hirurgiji koja traje gotovo dve decenije

80 odsto karcinoma debelog creva i rektuma radi laparoskop­ski, što je izuzetno značajno za oporavak pacijenta, jer on već prvi dan nakon zahvata može da ustane.

NEDOSTATAK OPREME

- Uz to i anestezija je podignuta na viši nivo, jer svi pacijenti u ovoj proceduri dobijaju epiduralne katetere, tako da je postoperat­ivni tok gotovo bezbolan. Zaista, mali je broj centara u Srbiji, pa čak i na tercijarno­m nivou, koji sve te procedure rade laparoskop­ski. Poznato je da je valjevska bolnica jedan od domaćih pionira u laparoskop­skoj hirurgiji, koja traje gotovo dve decenije. Međutim, možda nije poznato da mi i dalje radimo na laparoskop­skom stubu koji je star 17 godina, a u međuvremen­u su se promenile tri generacije ove aparature. Na žalost, cena stuba najnovije generacije je od 80.000 do 100.000 evra, veliki je ograničava­jući faktor za našu bolnicu - kaže dr Stojaković.

 ??  ?? lekarski četverac savladao izazov
lekarski četverac savladao izazov
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia