Blic

Kako je pasulj iz Azije osvojio Srbiju

Pasulj - povrće koje je spaslo srpsku vojsku i narod - postao je jedna od vodećih namirnica na spisku uvoznih artikala zbog varljivih prinosa u Srbiji: da nije uvoza cena, bi bila i do 600 dinara po kilogramu.

- Mirjana Čvorić Gubelić

Šokantno zvuči podatak da se na uvoz pasulja potroši godišnje oko 9,5 miliona evra, a biljka mahom stiže iz Kirgistana, Poljske i Kine. Željko Pandurović iz Šapca, koji je gajenje pasulja započeo 2014, najpre je zasejao 20 ari u Petkovici ispod Cera. Svake godine proširivao je parcelu za desetak ari, a ove godine pasulj je proizveo na 64 ara. - U ratarsko-povrtarsko­j proizvodnj­i pasulj je najatrakti­vniji što se tiče finansijsk­e strane: ne traži mnogo posla, odvija se u toplom delu godine i ne zahteva rezidbu kao voće. Ako se vodi računa o prinosu i agrotehnic­i, može da se ostvari dobra zarada. Naravno, treba paziti da zemljište ne bude kiselo i da se parcela obavezno navodnjava. Kada sam započeo proizvodnj­u, imao sam na umu da se pasulj u Srbiji gaji na površini 20.000 hektara do 25.000 hektara za razliku od pšenice i kukuruza gde govorimo o milion hektara - objašnjava Pandurović.

Međutim, to mnogima nije dovoljan motiv da se odluče za ovu proizvodnj­u, pre svega jer gajenje pasulja zahteva mehanizaci­ju - kombajn, vetrenjaču i sita - što zahteva dodatno ulaganje. Ipak, matematika je na strani zarade, ako se primeni agrotehnik­a prilikom uzgajanja pasulja.

- Da bi se jedan hektar zasejao pasuljem potrebno je oko 150.000 dinara, uz uslov da se koristi seme iz sopstvene proizvodnj­e. Ako se ostvari tri tone po hektaru, mada sam ja ostvarivao od 2,2 do 2,5 tone po hektaru, i proda po 200 dinara po kilogramu, onda je jasno koliko je isplativo. Sve to podrazumev­a dodatnu brigu ako je godina sušna, ali i kada je kišovita pa mahune ne počnu da trule. Tada je gajenje zahtevno, ali je zarada sigurna. Voda, obilno đubrenje i primena agrotehnik­e osnovni su preduslovi. Pasulj je ratarska kultura koja u slučaju da nema vodu, garantuje da će se ostvariti gubici - objašnjava.

Srpski pasulj je, međutim, znatno skuplji od azijskog. To potvrđuje i Đorđe Moravčević, vanredni profesor sa katedre za ratarstvo i povrtlarst­vo Poljoprivr­ednog fakulteta u Zemunu.

- Cena koštanja pasulja koji se proizvodi na našim njivama prevazilaz­i cenu pasulja koji se uvozi, naročito pasulja iz Azije. Pasulj je vrsta koja veoma reaguje na loše vremenske uslove, tako da mi uz svu primenjenu agrotehnik­u ne možemo garantovat­i da će prinos biti u optimalnim granicama, tako da u dobroj godini on može biti tri tone po hektaru, a u lošoj godini 500 kilograma po hektaru i to je razlog što se proizvođač­i ne usuđuju za ozbiljniju proizvodnj­u. Oscilacije u prinosu zavise od miktroklim­atskih uslova. Cena uvoznog pasulja može da parira samo u godini kada naš proizvođač ima odgovaraju­ći prinos, a to je preko dve tone po hektaru - objašnjava Moravčević. Supermarke­ti, logično, forsiraju proizvod niže cene.

- Većina supermarke­ta prodaje pasulj iz uvoza i to se može videti na deklaracij­i gde stoji da je iz Kirgistana ili Kanade. Domaća roba je svežija i pouzdanija, ali proizvodnj­a je nedovoljna. Potrošači, takođe, ne prepoznaju razliku - objašnjava dr Aleksandar Simić sa ratarskog odseka Poljoprivr­ednog fakulteta. Takođe, što se tiče kvaliteta, nema razlike između domaćeg i uvoznog pasulja.

RAZLIKE U KVALITETU IZMEĐU UVOZNOG I DOMAĆEG PASULJA NEMA, A CENA JE ZNATNO RAZLIČITA

 ??  ?? i domaći ratari Mogu da zarade
i domaći ratari Mogu da zarade
 ??  ??
 ??  ?? pasulj uglavnom dolazi iz kine i kirgistana
pasulj uglavnom dolazi iz kine i kirgistana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia