Blic

Gorivo skuplje i zbog niskog vodostaja

- S. G.

Cena goriva na pumpama u Srbiji gotovo svakodnevn­o skače pa je tako na pojedinim prodajnim mestima ovih dana dizel dostigao čak i 175 dinara po litru. Naftaši tvrde da su razlozi u poskupljen­ju nafte na svetskim berzama i nizak vodostaj Dunava, te da je dalje kretanje cene goriva u Srbiji neizvesno.

Prema rečima trgovaca naftnim derivatima, na pumpama u maloprodaj­i u Srbiji cena običnog dizela ide i do 170 dinara, a dizela sa aditivom i do 175 dinara po litru. Ipak, ono što najviše zanima vozače jeste da li će se najzad prekinuti trend rasta cena ili nam prete nova poskupljen­ja. Odgovor na to pitanje je teško dati, jer je mnogo faktora koji utiču na formiranje cene. Ipak, Nebojša Atanackovi­ć, jedan od vlasnika AD “Nafta”, kaže da se nada da će trend kretanja cene goriva ostati na ovom nivou i da neće više rasti. Inače, većina stručnjaka neprekidna poskupljen­ja već duže vreme pravda skokom cene sirove nafte na svetskim berzama zbog krize u Iranu, kao i niskim vodostajem Dunava.

- Osim toga veoma je opala ponuda dizel goriva, u prvom redu kao posledica višemesečn­ih problema u dopremanju goriva iz uvoza Dunavom.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia