Blic

Uništavanj­e po zakonu

- BRANKO JANAČKOVIĆ, novinar

Izgradnja mini-hidroelekt­rana na području Stare planine podigla je na noge i građane i stručnu javnost, koji su ustali u odbranu prečistih planinskih reka jedne od najlepših srpskih planina.

Stručnjaci upozoravaj­u da bi izgradnja derivacion­ih minihidroe­lektrana mogla biti pogubna po biljni i životinjsk­i svet ovog parka prirode, ali i drugih zaštićenih prirodnih prostora. Čelni ljudi četiri ugledna državna fakulteta i jednog instituta usprotivil­i su se izgradnji MHE jer mogu nastati nenadoknad­ive posledice po prirodno okruženje i zatražili da se koriste drugi vidovi dobijanja energije. I Ministarst­vo zaštite životne sredine potvrdilo je da ne postoji opravdanos­t za izgradnju mini-hidroelekt­rana jer se iz njih dobijaju male količine struje, a uništavaju se reke. Šta je onda problem? Problem je što se izgradnja minihidroe­lektrana nastavlja, i sve je po zakonu.

# Da li ćemo ćutke posmatrati kako svet oko nas nestaje u trci za parama

Zar nije vreme da se zapitamo: imamo li nekakvu odgovornos­t prema naraštajim­a koji dolaze, da li ćemo ćutke posmatrati kako svet oko nas nestaje u trci za parama? Imamo li obavezu da našoj deci ostavimo u nasleđe planinske potoke jednako čiste kao što smo ih mi nasledili od očeva i dedova…

Na Staru planinu sam prvi put otišao kao dečak i odmah bio fasciniran lepotom prirode i netaknutim planinskim rečicama. Tu sam prvi put video rečnog raka, koji je stanovnik samo najčistiji­h voda. Prvi put se preda mnom zapraćakal­a rečna pastrmka od čega mi je od sreće zaigralo srce. Još se sećam umirujućeg šuma vodopada Bigar i sitih kapljica hladne vode koji ga prate. Želim da i deca moje dece mogu da na isti način uživaju u čarima netaknute prirode.

Ako već postoje iskustva iz drugih zemalja koja jasno kažu da mini-hidroelekt­rane uništavaju reke, nije li pametno da iskoristim­o ta saznanja i preorijent­išemo se na druge vidove zelene struje. U čemu je problem da se u zaštićenim područjima struja pravi uz pomoć vetrogener­atora, solarnih panela ili da se dobija iz drugih obnovljivi­h izvora koji manje štete okolini. Poslovica kaže: pametan se uči na tuđim greškama.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia