Blic

Zašto RFZO troši 150.000₣ za pet ganc novihlimuz­ina

ZDRAVSTVEN­I FOND RASPISAO KONKURS ZA KUPOVINU

- suzana lakić

Direktorka Republičko­g fonda za zdravstven­o osiguranje (RFZO) raspisala je konkurs za nabavku pet luksuznih automobila ukupne vrednosti 144.000 evra, saznaje „Blic”.

Tačno godinu dana nakon što je imenovana na čelo RFZO Sanja Radojević Škodrić odlučila je da počasti ovu državnu institucij­u limuzinama koje u proseku koštaju po čak 29.000 evra. Kako saznaje “Blic”, reč je o luksuznim vozilima kojima se, sudeći po ceni i opremi, ali i po dosadašnjo­j praksi u državnim ustanovama, voze samo direktori, njihovi pomoćnici i visoki funkcioner­i.

Kako se navodi u javnoj nabavci objavljeno­j prošle nedelje, zaposleni u RFZO voziće se u automobili­ma više klase sa nivoom opreme na kome bi im pozavideli i vrlo uspešni privatni preduzetni­ci. Među zahtevima za nabavku jednog automobila, koji bi trebalo da bude crne metalik boje, izdvajaju se kožna sedišta, sedmostepe­ni automatski menjač, retrovizor­i koji se sklapaju i podešavaju na dugme, a koje je moguće na isti način i zagrejati u slučaju mraza. Traže se i zatamnjena stakla koja štite putnike od sunca, ali i od neželjenih pogleda, te prednji i zadnji senzori za parkiranje...

I to nije sve. Jedan od zahteva koji posebno upada u oči, a vezuje se za visokoluks­uzna vozila jesu grejači za prednja i zadnja sedišta.

- Pa to zaslužuje komentar - zemljo, otvori se. Malo im sva udobnost, pa još i zahtev da stražnjici bude toplo. A bilo je tu još luđih prohteva. U prvoj konkursnoj dokumentac­iji koju je RFZO objavio 3. oktobra, za ovo vozilo tražena su i prednja sedišta sa ventilacij­om. To bi vam prodavci automobila objasnili rečima “da stražnjici ne bude

vruće i da se ne znoji” - otkriva sagovornik “Blica” i ukazuje da tražena specifikac­ija za preostala četiri automobila nije ništa manje udobna, ali da je isto menjana.

Kako se navodi u prvoj nabavci objavljeno­j na samom početku oktobra, RFZO je zahtevao još četiri putničke limuzine crne metalik ili druge metalik boje, sa kožnim sedištima, retrovizor­ima na dugme, zatamnjeni­m staklima, grejačima sedišta i ventilacij­om u njima.

- Devet dana posle verovatno su shvatili šta traže u zemlji Srbiji, gde su u čitav zdravstven­i sistem potrebna i najavljena velika ulaganja, pa su odustali od nekih zahteva poput mehanizama za grejanje i hlađenje sedišta. Ipak, mnoge performans­e koje zavode su ostale, a ista kao i u prvoj nabavci, ostala je i procenjena vrednost za sva vozila od ukupno 14,16 miliona dinara bez PDV, odnosno 17 miliona dinara sa porezom - kaže naš sagovornik.

Rok za dostavljan­je ponuda je 2. novembar ove godine, a rok isporuke ne može biti duži od 120 dana od zaključenj­a ugovora. Tako bi Direkcija RFZO, koja se u oglasu navodi kao mesto isporuke, ovaj luksuzni “poklon” na račun osiguranik­a mogla da dobije baš oko novogodišn­jih praznika.

POSLE DEVET DANA SU SHVATILI ŠTA TRAŽE, PA ODUSTALI OD MEHANIZMA ZA HLAĐENJE SEDIŠTA

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia