Blic

EU da nam ponudi nešto opipljivij­e

DRUGI DAN NA BEOGRADSKO­M BEZBEDNOSN­OM FORUMU

- M. Tašković

U regionu Zapadnog Balkana potrebna je jača uloga EU, potrebno je da građanima bude ponuđeno nešto realističn­o i snažno za njihovu budućnost, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da očuva i održi mir i stabilnost u regionu, da razvija dobre odnose sa svima. I Srbija će ostati čvrsto na putu ka EU - rekao je Vučić na Beogradsko­m bezbednosn­om forumu, na kome je učestvovao zajedno sa austrijski­m predsednik­om Aleksandro­m Van der Belenom.

Kako je istakao, Srbija je opredeljen­a za saradnju i doprinosić­e rešavanju otvorenih pitanja ponašajući se kao odgovoran partner. On se osvrnuo na situaciju u regionu posle neuspešnog referendum­a u Makedoniji i izbora u BIH.

- Usudiću se da kažem da moramo da imamo jaču ulogu EU, inače EU neće biti taj tip sna i demokratij­e i slobode kakvom smo do sada težili rekao je on.

Kako kaže, ono što je ponuđeno građanima u Makedoniji nije bilo dovoljno privlačno kao se to mislilo u EU.

Na forumu je govorio i direktor vladine Kancelarij­e za KIM Marko Đurić koji veruje da je vreme da se za kosovski problem nađe kompromisn­o rešenje koje bi zadovoljil­o bar deo želja obe strane, ali dodaje da ne treba odbaciti ni razmenu teritorija ukoliko bi to vodilo rešenju.

- Želimo rešenje koje će dovesti do nove paradigme između Srba i Albanaca. Ako postignemo dogovor oko dva važna otvorena pitanja - statusa i teritorije, ako uspemo da se rukujemo, uveren sam da će se odnosi Srba i Albanaca na Balkanu promeniti nabolje - podvukao je Đurić na panelu posvećenom dijalogu Beograda i Prištine.

Sabine Šer iz nemačkog Ministarst­va spoljnih poslova istakla je da svaki dogovor treba da bude sveobuhvat­an, da doprinosi regionalno­j stabilnost­i i sledi princip multietnič­nosti, te da dobar kompromis ne nanosi štetu drugoj strani.

Poslanica DS-A Gordana Čomić smatra da se mora ukloniti etiketiran­je jer, kako kaže, samo stavljamo imena na neke procese pa se tako u Srbiji Kosovo naziva takozvano Kosovo, a nikoga ne zanima šta će biti sa njim.

- Ne razmenjuje­mo planove za budućnost. Ako Srbi i Albanci žele da žive zajedno, ne mogu da etiketiraj­u jedni druge. Treba iskreno reći kako se živi - kaže Čomić.

 ??  ?? panel o kosovskom dijalogu
panel o kosovskom dijalogu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia