Blic

Zbog paljenja njiva poginuo vozač u lančanom sudaru

UNIŠTAVANJ­E STRNJIKE I KOROVA NA POLJIMA

- Ekipa „Blica“

Paljenje strnjike i ostataka od žetve na njivama odnelo je juče i prvu žrtvu, ali i izazvalo veliku opasnost - u lančanom sudaru sedam vozila na autoputu u blizini isključenj­a za Kragujevac u smeru ka Nišu stradala je jedna osoba.

Kako saznaje “Blic”, sudarili su se tri kamiona, jedan kombi, pikap vozilo i dva putnička. Vozač koji je poginuo nalazio se u kombiju koji je u udesu praktično smrskan. Vatrogasci su sekli vrata kako bi izvukli nesrećnog čoveka iz vozila. U tom trenutku još je davao znakove života i hitno je prebačen u Klinički centar u Kragujevcu gde je, nažalost, podlegao teškim povredama. Pretpostav­lja se da je bilo i lakše povređenih kojima su lekari ukazali pomoć na licu mesta.

Ono što se na terenu moglo videti i nakon sudara jeste gust dim koji je dopirao sa zapaljenih njiva uz autoput gde je bilo zapaljeno rastinje. Zbog toga se opravdano i sumnja da je upravo to uzrok teškog udesa.

- Dim je bio takav da se nije videlo ništa na dva metra. Vozač u pikapu je usporio, ali je u njega udario šleper. Vozač kombija iz Beograda, koji je vozio laminat, udario je u šleper i stradao - ovako je za „Blic“ispriča Boban Jezdić, vozač šlepera koji je učestvovao u lančanom udesu.

To je potvrdio i Milinko Tadić, koji je vozio pikap, koji kaže da ga je udario kamion.

- Odbacio me je 10 metara. Ne znam kako sam prošao bez povreda - rekao je on za „Blic“.

Dim se toliko nadvio nad autoputem da su pojedini vozači prelazili u suprotan smer i vraćali se nazad, što je dodatno stvaralo opasnost od novog sudara.

Sektor za vanredne situa-

cije MUP takođe je apelovao na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima jer je broj požara u prethodnim nedeljama bio oko sedam puta veći u

odnosu na isti period prošle godine.

- Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanj­e bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru. Za prekršioce ovog zakona su predviđene novčane kazne, i to za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara - podsetio je Miloš Majstorovi­ć iz Sektora za vanredne situacije.

Ukoliko paljenje trava ugrožava bezbednost odvijanja saobraćaja i umanjuje zahtevana preglednos­t na putu, vinovniku preti i zatvorskom kaznom do 12 godina.

Zbog zapaljenih njiva u blizini ograde Aerodroma „Nikola Tesla“, čak ni avioni nisu mogli da polete zbog slabe vidljivost­i na tlu.

Kako saznajemo, požar su ugasile vatrogasne ekipe beogradsko­g aerodroma, a biće podneta krivična prijava protiv N. N. lica zbog izazivanja opšte opasnosti.

 ??  ?? sudarili su se tri kamiona, jedan kombi, pikap i dva putnička vozila
sudarili su se tri kamiona, jedan kombi, pikap i dva putnička vozila
 ??  ?? autoput je bio opasan dimom da su se vozači vraćali suprotnim trakama kako bi izbegli
autoput je bio opasan dimom da su se vozači vraćali suprotnim trakama kako bi izbegli
 ??  ?? Dim je bio takav da se nije videlo ništa na dva metra, kaže Boban Jezdić, vozač šlepera koji je učestvovao u sudaru
Dim je bio takav da se nije videlo ništa na dva metra, kaže Boban Jezdić, vozač šlepera koji je učestvovao u sudaru

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia