Blic

Vatra njivama nanosi višestruku štetu

-

Gotovo da nema atara u Srbiji gde nesavesni poljoprivr­ednici nisu izazvali požare manjeg ili većeg intenzitet­a, a vatra je u pojedinim mestima stigla i do kuća, pa su ugroženi životi ljudi i životinja. Broj intervenci­ja za jedan vikend u oktobru bio je na nivou mesečnog proseka.

Pedolog Jovica Vasin, rukovodila­c laboratori­je za zemljište i agroekolog­iju novosadsko­g Instituta za ratarstvo i povrtarstv­o, tvrdi da se činom paljenja biljnih ostataka na njivama nanosi višestruka šteta.

- Paljenje strništa nema nijednu korisnu svrhu i samo ide na štetu poljoprivr­ednim proizvođač­ima. Na taj način se uništavaju mikroorgan­izmi u zemljištu, nekada i do dubine od 10 centimetar­a, što znatno može da utiče na prinos. Paljenjem se gube hranljive materije, posebno azot, koji usled visokih temperatur­a odlazi u atmosferu, a upravo azot dodajemo zemljištu tokom đubrenja zarad boljeg prinosa - objašnjava nam Vasin. Dodaje i da paljenje useva smanjuje sadržaj humusa u zemljištu i narušava njegove strukture, što dugoročno može da utiče na prinos.

Paljenjem se gube hranljive materije, posebno azot, važan za prinos

 ??  ?? za jedan vikend u oktobru vatrogasci su imali broj intervenci­ja koliko i za mesec dana
za jedan vikend u oktobru vatrogasci su imali broj intervenci­ja koliko i za mesec dana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia