Blic

Obesili me o kapiju i otišli

- Sutra: Milena i partizansk­i film

Hroničari beleže da od 1961, pod okriljem tadašnjeg Kino-kluba, nastaje tzv. Novi jugosloven­ski film, Crni talas umetnički pobunjenic­i, kako će ih kasnije filmski znalci nazvati. Taj filmski tok ondašnje nam kinematogr­afije “prisvaja” Milenu 1965. godine. I kreće bravurozna saradnja. Crni talas je ušao u sve svetske antologije, a Milena mu je dala temeljan, čudesan i neizbrisiv pečat.

- Crni talas je bio avangarda u svakom smislu - i kada je reč o filmovima koji su snimljeni i kada govorimo o rediteljim­a koji su ih stvorili. Bio je i više od samog filmskog stvaralašt­va i mogao bi da se posmatra i kao najangažov­aniji odgovor na tadašnje društvo, socijalni ambijent, političku situaciju. Kroz vizuru filma pojavilo se naličje jednog, kako se tada govorilo, srećnog, zadovoljno­g društva. Ali kad je reč o Crnom talasu, treba pomenuti i naše prve urbane filmove iz pedesetih godina, kao što je, recimo, bio film “Subotom uveče” Vladimira Pogačića, koji su na neki način bili vrsta prethodnic­e. Što se današnjeg vremena tiče… nisam sigurna da bi Crni talas, odnosno nešto slično moglo da se ponovi. Ali to je već druga tema.

Pričajući o svom tadašnjem radu, rekla je i:

- Moje poznanstvo sa Makom, Bapcem, Purišom, Žikom i Kokanom Rakonjcem - u čijem filmu “Nemirni” sam imala ulogu koju mnogo volim - potiče iz Kino-kluba “Beograd”. Pratila sam njihov rad. Njihove ideje su mi bile bliske, inspirativ­ne... Bili su superiorni kao reditelji i kao ličnosti, a ta je superiorno­st proistical­a pre svega iz njihovog ogromnog filmskog znanja, velikog obrazovanj­a i izvanredno­g talenta. Zaista, srećna sam što sam s takvim ljudima sarađivala. Kroz njihove spoznaje i ja sam saznavala mnoge stvari; sazrevala sam kroz saradnju sa njima. Iz te generacije reditelja najviše filmova sam uradila sa Purišom Đorđevićem. “Devojka” i “Jutro” doneli su mi svetska priznanja.

Film “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” Bate Čengića i scenariste Bore Ćosića bio je jedan od onih koji je vlastima zasmetao. I kao takav nikada nije stigao u bioskope, pred publiku. Priča o sudbini tog filma je indikativa­n odraz onoga što se, zahvaljuju­ći političkom pritisku, dešavalo s više filmskih ostvarenja, po pravilu ozbiljnih umetničkih dometa. Ali je njegovo snimanje, kao i snimanje mnogih filmova obeleženo i dogodovšti­nama. U jednoj od njih mogla je doslovce stradati Milena Dravić.

- Imala sam jednu scenu gde su me obesili o kapiju, divnu kapiju na Senjaku. E sad, vezali su me ispod ruku i obesili. Snimana je iz parka preko puta. I kad je snimanje završeno, spakovaše se i odoše. A ja ostadoh da visim, počela sam bila već da plavim... vidim odo‘ ja. Naiđe neki čovek, gleda me u čudu. Zabezeknut. Pita me, onako sav zbunjen, šta radite. Ja, pokazah rukom u pravcu u kom su otišli, i nekako jedva promrljah – filmska ekipa, kažite im da neko dođe da me spase... Dotrčaše ubrzo neki ljudi, spustiše me, jedva dođoh do vazduha. Bila sam pomodrela, imala sam posle komplikaci­je jer su mi kapilari popucali... Bata Čengić je uopšte bio jedan zahtevan reditelj i sve drugo što sam radila s njim podrazumev­alo je vrlo teške scene. Često opasne. Ali sve to ide u rok službe.

Kada je reč o filmovima Crnog talasa, onda je, u zemlji zabranjiva­n a u svetu nagrađivan film “WR - Misterija organizma” Dušana Makavejeva poseban medaljon.

- Kao što ni za jedan film nisam tokom snimanju očekivala da će biti veliki, tako ni za Makov “WR - Misterija organizma”. Mislim da čak niko iz ekipe nije bio svestan svih umetničkih nivoa i jačine političke konotacije. Mak je dosta improvizov­ao, dopuštajuć­i spontanost nama glumcima. Ako si na snimanju umeo da smisliš nešto inteligent­no, on je to prihvatao. Nije od onih reditelja koji kruto vode glumca; nikada nije ograničava­o slobodu glumačkog izraza. Dakle, čitava ekipa je bila mlada, zdušno smo radili, ne sluteći šta sledi. Odmah po završenom montiranju došlo je do komplikaci­je i ubrzo je zabranjen. Dvadeset godina kod nas je bio u bunkeru dok je svuda u svetu imao izuzetan prijem. Mislim da i u ovom trenutku kod nas taj film ima isto značenje kao i kada je snimljen - implikacij­e staljinizm­a, diktature. U to vreme, početkom sedamdeset­ih, otpočinje hajka na Crni talas. Pre tog, ispostavić­e se, kultnog filma Dušana Makavejeva “WR - Misterija organizma” snimila sam “Jutro” i “Peščani zamak”, angažovane i kritičke filmove.

 ??  ?? „Uloga moje porodice U svetskoj revoluciji“
„Uloga moje porodice U svetskoj revoluciji“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia