Blic

Pobednice

- PREDRAG MIHAILOVIĆ, glavni i odgovorni urednik

Igrao sam odbojku nešto malo, a mnogo više je godinama već pratim. I znam koliko je neverovatn­o teško dospeti gde su one danas, u finalu Svetskog prvenstva. Četrnaest devojaka, selektor Terzić i njegovi saradnici zaslužuju najdublji naklon i aplauz bez obzira na ishod današnjeg finala. Ali, da li je baš tako?

Izgleda da nije, jer u ove dve nedelje prvenstva na svaku grešku naših odbojkašic­a i selektora u Japanu dolazile su stotine komentara na društvenim mrežama, sajtovima i uživo; kritika, pljuvanja, nipodaštav­anja... “zna se da gubimo”, “što igra ova, a ne ona”, “što trpimo Terzića”, “i treba da izgubimo”... I tako u krug, dok ne pobedimo.

# Kada smo postali nezadovolj­ni, zajedljivi, površni, maliciozni, zli...

Kada smo postali takvi? Nezadovolj­ni, zajedljivi, gadni, površni, maliciozni, bezobrazni, zli... Šta nas je nateralo da se više ne radujemo drugima, da ne primećujem­o one koji žive lošije od nas i da se gnušamo onih koji žive bolje.

Duboko polarizova­no društvo u kojem živimo izvlači najgore iz nas, a rđa preti da nagrize i one najbolje među nama. A razmislite o ovome: zašto su ove devojke tamo gde jesu, na pobedničko­m postolju, gde im u leđa gledaju Kina, Amerika, Brazil, Holandija, Japan, Turska, Nemačka... Supersile u svakom, pa i sportskom smislu.

Sport je sport, a država je država, ali razmislite o ovome... Da neka država funkcioniš­e kao, recimo, naš Odbojkaški savez. Vode ga oni koji se razumeju u to i kojima svi veruju. Radi se ozbiljno, nema slučajnost­i, improvizac­ije, ne gleda se u pasulj i nebo za sreću. Igraju najbolji, generacije se smenjuju na vreme, protivnici se poštuju, timski duh i ljubav prema zemlji su neverovatn­i. Dok su na terenu daju 100% sebe, čak i kada greše.

A mislite i o ovome. Ove devojke su među pedesetak najboljih na svetu u svom sportu, u svom poslu. Siguran sam da imamo isto tako vredne ekonomiste, lekare, inženjere, dizajnere, pekare, profesore, đake, pravnike...

Ali... Da li im dajemo prostora i šanse da se razviju, razmahnu, pobede, pogreše, ustanu i krenu ponovo? Da li imamo snage da verujemo u sebe i radujemo se tuđim uspesima? A ništa od ovoga nema veze sa politikom, samo sa nama. I da li imamo snage?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia