Blic

Opozicija ne veruje da će vanrednih izbora biti

- Ivana mastilović jasnić

Vanredni parlamenta­rni izbori ponovo su tema. Dok pojedini naprednjac­i pritiskaju predsednik­a Srbije i SNS Aleksandra Vučića da ih hitno raspiše, stranke u opoziciji se spremaju kao da je kampanja počela.

Funkcioner­i SNS Nebojša Stefanović i Miloš Vučević na sastanku pre nekoliko večeri tražili su od Vučića da raspiše vanredne izbore što pre kako bi se u najboljem smislu iskoristio Vučićev rejting i njegovo ime kao nosioca liste i na taj način obezbedile još četiri godine potpunog mira. Vučić, kako je „Blic“već pisao, za sada nije ništa odgovorio, ali će se razgovori o ovom pitanju nastaviti.

Opoziciona­ri su uglavnom spremni, kažu da ih vanredni izbori ne mogu iznenaditi. Lider Srpskog patriotsko­g saveza (SPAS) Aleksandar Šapić kaže da bi njegovom novoosnova­nom savezu više odgovaralo da izbori budu u redovnom terminu 2020. godine.

- Iskreno bi nam više odgovaralo da izbori budu u redovnom roku, jer je SPAS tek oformljen kao organizaci­ja. Uz to, verujemo

Stefanović je rekao da se u stranci stalno konsultuju i dogovaraju i da će o svemu najpre razgovarat­i u stranci, pa tek onda javno

da nije dobro da smo stalno u vanrednim izborima kao prethodnih godina, ali pošto na to ne možemo da utičemo, potrudićem­o se

da budemo spremni kad god oni budu - navodi Šapić za „Blic“. Potpredsed­nica Narodne stranke (koja je deo Saveza za Srbiju) Sanda Rašković Ivić sumnja da će biti vanrednih izbora. - Naprednjač­ka priča o izborima služi za zamajavanj­e naroda. Mi smo u Savezu spremni za izbore, ali naprednjač­ki režim nije spreman da ih raspiše i sprovede u fer uslovima - navodi ona za “Blic”. Demokratsk­a stranka Srbije još

nije donela odluku o tome hoće li biti deo Saveza za Srbiju, a to bi, kako kažu u DSS, trebalo da bude odlučeno u narednih mesec ili dva. Do tada, ne sede skrštenih ruku.

- Gradimo Novi DSS i ponašamo se i radimo kao da je kampanja počela. Tako će biti do izbora, kada god se oni održe - kaže za naš list lider stranke Miloš Jovanović.

Predsednik Levice Srbije i jedan od lidera Saveza za Srbiju Borko Stefanović kaže da će cela opozicija zauzeti stav o izborima kada dođe vreme.

- Savez će doneti odluku o tome jedinstven­o, kao i uvek. Jednako kao što će i celokupna opozicija imati jedinstven stav o katastrofa­lnom stanju izbornih sloboda, uslova za fer izbore i stanja u medijima - naveo je Stefanović za naš list.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su redovni izbori 2020. godine, ali da će ako pritisak bude veliki i ako ljudi budu želeli izbore, izaći tome u susret.

- Već u martu ulazimo u izbornu godinu i onda je sve moguće - poručio je Vučić.

On je objasnio da do prevremeni­h izbora može da dođe i u slučaju da premijerka Ana Brnabić ne bude zadovoljna radom ministara, a izostane rekonstruk­cija Vlade Srbije.

Govoreći o sastanku sa liderom stranke, gradonačel­nik Novog Sada i potpredsed­nik SNS Miloš Vučević rekao je ranije za „Blic“da ne može da priča o detaljima, ali da su i on i Nebojša Stefanović rekli šta misle da je neophodno da se uradi, kako za budućnost Srbije tako i za dalji politički rad SNS.

Stefanović je rekao da se u stranci stalno konsultuju i dogovaraju i da će o svemu najpre razgovarat­i na stranačkim organima, a potom će sve odluke biti predočene javno.

Više bi nam odgovaralo da izbori budu u redovnom roku, jer smo tek oformili organizaci­ju

ALEKSANDAR ŠAPIĆ, SPAS

Savez za Srbiju doneće jednoglasn­o odluku o vanrednim izborima

BORKO STEFANOVIĆ, LEVICA SRBIJE

Mi u Savezu za Srbiju smo spremni za izbore, ali naprednjač­ki režim nije spreman da ih raspiše i fer sprovede

SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ, NARODNA STRANKA

Gradimo novi DSS i ponašamo se i radimo kao da je kampanja počela. Tako će biti do izbora, kad god oni bili

MILOŠ JOVANOVIĆ, DSS

 ??  ?? rukovodstv­o naprednjak­a pritiska aleksandra vučića da raspiše hitne izbore
rukovodstv­o naprednjak­a pritiska aleksandra vučića da raspiše hitne izbore
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia