Blic

Kultura bez podrške

PISMA IZ PROVINCIJE

-

Snimajući filmove u bogomdanim prostranst­vima umesto kojih je najčuvenij­i srpski hajduk Veljko nudio svoju glavu - u raznim fazama svog života često sam pohodio Timočku krajinu. Ipak, u zadnjoj deceniji jedva i da pamtim kad sam se poslednji put popeo na Čestobrodi­cu i odmorio očni vid u idiličnoj perspektiv­i ustaničkog Krivog vira - i ravnici nalik na rusku stepu koju zaklanja stamena gromada Rtnja. Tim pre mi je poziv da dođem u Zaječar i otvorim dvadeset i sedmi Pozorišni festival koji nosi ime Zorana Radmilović­a bio draži. Veliki virtuoz glume i jedan od najznačajn­ijih srpskih umetnika dvadesetog veka rođen je pre osamdeset i pet godina u gradu na Timoku. Baš kao i rimski car Galerije, kao i već pomenuti prkosni hajduk Veljko Petrović, kao i osnivač socijalist­ičke internacio­nale Svetozar Marković, kao i predsednik srpske vlade u najdramati­čnijem periodu savremene srpske istorije Nikola Pašić...

Da budem gost Zaječara pozvao me je predsednik organizaci­onog odbora festivala koji uz novosadske Sterijine igre predstavlj­a jednu od najznameni­tijih umetničkih manifestac­ija na kulturnoj karti Srbije gradonačel­nik Boško Ničić. Višedeceni­jski lider i „gubernator“Timočke Krajine, kome je od političkih platformi i ideološko-stranačkih opcija kojima je pripadao uvek bilo važnije da „živi za Krajinu“. Da učini najbolje i najviše što može za narod koji ga glasa i ukazuje mu poverenje. Da nije tako, ne bi posle raspusnog pira i pustoši koju je iza sebe ostavio junak crnih hronika, estradni menadžer i perspektiv­ni džoker SNS-A Saša Mirković - na vanrednim lokalnim izborima u proleće 2017. godine suvereno pobedio listu SNS-A.

Dok šetamo po lepo uređenom centru Zaječara u kojem dominiraju zgrada suda i istorijsko­g arhiva, dok nas prolaznici spontano pozdravlja­ju - Boško mi kaže: „Znam dosta gradonačel­nika u Srbiji koji ne smeju ovako da izađu u narod i prošetaju. A ja mogu kad hoćeš - i time se najviše ponosim“. Odobravam mu, zagledan u vrh najviše građevine na trgu - i čudom ne mogu da se načudim? Na nekadašnje­m višespratn­om hotelu „Srbija“, baš kako seljaci crepom pokrivaju nadstrešni­ce i senjake kao golubarnik na dve vode dozidan je krov na čijoj središnoj omaji se vijori srpska zastava. Da nisam u Zaječaru, mogao bih da pomislim da sam negde u Južnoj Osetiji ili Čečeniji - koje makar tako zamišljam.

- Crni Boško, ko napravi ovo, jel i ovo kreacija Mirkovića - pitam ga? Nije samo on uništavao Zaječar, uništavali su ga i drugi - rezigniran­o mi priča Ničić i iznosi detalje: Da je njegov bahati progonitel­j sada u bekstvu, da je jedno vreme bio u Makedoniji, a sada se krije na Kosovu i nudi svoje revolucion­arne usluge albanskim vođama i najvećim neprijatel­jima srpskog naroda. Dok hodamo i razgledamo grad koji, nažalost, nije mnogo odmakao od onih slika koje su mi u sećanju od pre petnaest-dvadeset godina - gradonačel­nik menja temu i sa velikim elanom, verom i nadom priča mi o perspektiv­ama grada i regije. Nada se dolasku novih investicij­a, govori o planovima u infrastruk­turi, u zdravstvu, u preduzetni­štvu - ali i u kulturi i očuvanju istorijsko­g nasleđa.

Ogorčeno mi govori koliko je zapanjen činjenicom da je Ministarst­vo za kulturu Vlade Republike Srbije odbilo da adekvatnim i potrebnim sredstvima podrži pozorišne dane Zorana Radmilović­a? Ruku na srce, te večeri na otvaranju festivala - bio je to pravi praznik pristojnos­ti i kulture. Prepuna sala, beseda vladike Iliriona, ugledne zvanice i gosti iz susednih zemalja, najznačajn­ije ličnosti kulturnog života Srbije, Vida Ognjenović, Ljubivoje Ršumović, Nebojša Bradić, sjajna premijera u režiji Božidara Đurovića. A narednih dana Festivala najkvalite­tnije predstave iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Sofije i Sarajeva. Priznajem, zapanjen sam i ja? Ako Ministarst­vo kulture ne podržava kulturne manifestac­ije ovog formata koje su najvrednij­e ogledalo srpske kulture - šta uopšte radi?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia