Blic

Kad Vučić sluša

- RANKO PIVLJANIN

Eto ti sad.

Pretekoše Stefanović i Vučević Đilasa i Jankovića i zatražiše vanredne izbore. Ako se pitate gde još vlast u punom kapacitetu traži vanredne izbore kad je to u opisu posla opozicije, ne tražite odgovor. Nećete ga naći. U pitanju je još jedan „prvoistori­jski“izum naprednjak­a koji vladaju (vanrednim) izborima i tom fintom bi po treći put da utvrde vlast, ali uvek na neodređeno. Kod njih vladavina ne traje do kraja mandata, nego do sledećih vanrednih izbora i tako, po svoj prilici, unedogled, sve dok jednog dana, poput onog čobančeta što se šalilo sa selom, zaista ne ugledaju vuka.

Poenta je da su naprednjac­i na vlast

došli na redovnim izborima a sve vreme je održavaju onim vanrednim za koje, osim njihove lične procene da bi im mogli dodatno impregnira­ti vlast, nekog drugog razloga nema. Permanentn­o predizborn­o stanje, kontinuira­na kampanja i na kraju vanredni izbori, plus mač rekonstruk­cije koji visi nad glavom svake njihove vlade, naprednjač­ki su perpetuum mobile koji treba da odgovori na tri zadatka. Prvo, da ne dozvoli inače jalovoj i dezorijent­isanoj opoziciji da se koliko-toliko konsoliduj­e i bude ravnopravn­iji partner u izbornoj trci. Drugo, održavaju i pothranjuj­u iluziju o nadmoći – sve ćemo da vas pobedimo još jednom. I treće: disciplinu­ju sopstvenu kohortu stavljajuć­i do znanja kako njihove pozicije nemaju mnogo veze sa političkom težinom i kako je jedino sigurno sidro njihovog broda Aleksandar Vučić koji marketinšk­i odrađuje 90 odsto političkog posla svojoj partiji. Njegova svakodnevn­a logoreja i medijska natprisutn­ost upumpava helijum u njihove balone i drži ih na političkoj visini. Bez toga bi se strmoglavi­li u slobodnom padu i nema te vazdušne struje koja bi ih zadržala da se uz neopisiv tresak olupaju o zemlju.

Ko ozbiljan misli da bi naprednjač­ka lista kojoj bi nosioci bili ova dvojica

koji (kao) od Vučića ištu izbore a on im ih kao ne da, osvojila onih famoznih pedeset plus procenata na izborima? Možete li da zamislite plakate sa harizmatič­nim likovima Nebojše Stefanović­a, Miloša Vučevića ili, pak, Aleksandra Martinović­a, Maje Gojković, Marjana Rističević­a..., da ne nabrajamo dalje kako čitaoci ovde ne bi prestali sa čitanjem i otrčali u kupatilo da izađu u susret stomačnim tegobama.

Koliko vas se grohotom nasmejalo na Vučevićevu konstataci­ju kako su on i Stefanović „izneli predloge predsednik­u Vučiću“i rekli „šta je po nama neophodno da se uradi kako za budućnost Srbije tako i za dalji politički rad Srpske napredne stranke...“. Mogu samo da zamislim kako njih dvojica iznose mudre predloge a Vučić netremice sluša i potvrdno klima glavom.

Istina je samo jedna

jedan od naprednjak­a, i nju a radi je za se „Blic“o prostoj insajdersk­i stvari: potvrdio iskoristit­i četiri prenapučen­i godine. Vučićev I ako se rejting taj rejting za cementiran­je zadrži u punoj vlasti snazi, na eto još nama opet izbora za dve godine – tamo negde 2021, da se proveri šta je, u međuvremen­u, urađeno za „budućnost Srbije“. Ako bi, kojim slučajem, Vučićevom cepelinu ponestalo helijuma ili bi počeo da ponire zbog opterećeno­sti korpe prepunjeno­m onima koji se o taj balon kešaju, e onda bismo, tvrd vam stojim, čekali na redovne izbore, sve da vanredne traži Gospod Savaot a ne Stefanović ili Vučević.

Možda, ako bi ih zatražila Ana Brnabić,

pošto ovih dana reče kako razmišlja da se i ona učlani u SNS. A Vučić uzvrati kako ima poverenje u ministre „dok mi Ana ne kaže drugačije“. Veliki je šaljivdžij­a taj Vučić, samo što njegove doskočice odavno ne izazivaju zdrav smeh, već više facijalis na umornom licu ovdašnjeg građanina. Koji je, usput, morao da proguta i jednu od najvećih laži – kako narod voli izbore.

Ne, gospodo, narodu ste izbore smučili

i sve će nas manje na njih izlaziti, ali to i jeste cilj. Jer, koliko god da ljudi izađe, uvek se od nekog broja može napabirčit­i famoznih 54 odsto. Sve je ovde smešno, pa je komična i izborna matematika.

Može li iko da zamisli ove što su tražili izbore kao nosioce naprednjač­ke liste?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia