Blic

Počinje nova trkau naoružanju

TRAMP NAJAVIO POVLAČENJE SJEDINJENI­H DRŽAVA IZ SPORAZUMA ONUKLEARNI­M RAKETAMA SREDNJEG DOMETA Najava Donalda Trampa da će povući SAD iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju (INF) mogla bi ponovo da pokrene razvijanje raketa koje su zabranjene od 1987. godine

- Milica bajić

- Rusija, nažalost, nije poštovala Sporazum o eliminacij­i raketa srednjeg i malog dometa (INF) pa ćemo ga poništiti i mi ćemo se povući - rekao je Tramp na mitingu u saveznoj državi Nevada.

Tramp je rekao i da „ne zna zašto Obama nije povukao ovaj potez“, kao i da „neće dozvoliti Rusiji da se naoružava dok Americi to nije dozvoljeno“.

Prvi čovek SAD najavio je i da će SAD ponovo početi sa razvojem naoružanja ukoliko Rusija i Kina ne obustave rad na razvoju ovog oružja, što su mnogi protumačil­i kao početak nove trke u naoružanju. SAD, inače, smatraju da Moskva već radi na razvoju sistema za lansiranje raketa, što nije u skladu sporazuma INF. Novi sistem koji razvija omogućio bi Moskvi da pokrene nuklearni napad na Evropu, tvrde iz Vašingtona. U NATO-U takođe veruju da Rusija krši sporazum.

- Nakon višegodišn­jeg negiranja, Rusija je nedavno priznala postojanje raketnog sistema, a da pri tom nije pružila neophodnu transparen­tnost. Saveznici veruju da je jedina moguća procena da Moskva krši Sporazum - rekla je portparol Alijanse Oana Lungesku.

S druge strane, Rusija negira kršenje sporazuma, a iz Moskve čak stižu izjave da bi moglo biti rata.

- Zapadni saveznici SAD morali bi da naprave izbor bilo da se odluče za isti put, što može dovesti do novog rata, ili da stanu na stranu zdravog razuma, sudeći po instinktu za samoodržav­anje. Zato što jedva da neko preživi nuklearni sukob, koji se približava nakon jednostran­e odluke SAD o sporazumu -

napisao je na Fejsbuku Konstantin Kosačev, šef Odbora za međunarodn­e poslove.

Takođe, juče tokom dana pojavila se vest da će Vladimir Putin tražiti objašnjenj­e o planovima Vašingtona od američkog sekretara Džona Boltona koji naredne nedelje stiže u Moskvu. Oglasio se i jedan do potpisnika sporazuma, bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov koji je Trampov potez nazvao „greškom“.

- Da li oni u Vašingtonu zaista ne razumeju kuda bi ovo moglo da vodi? - rekao je on.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje proizvodnj­u, testiranje i raspoređiv­anje nuklearnih i konvencion­alnih raketa dometa od 500 do 5.500 km, i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.

Kina, koja nije potpisnica tog sporazuma i koja je mnogo sredstava uložila u razvoj projektila, nije se oglašavala.

„Razvijaćem­o nove rakete, osim ako se Rusija i Kina ne izjasne da one neće razvijati oružje“

 ??  ?? sad tvrde da moskva razvija projektile kojima bi mogla da izvrši nuklerni napad na evropu
sad tvrde da moskva razvija projektile kojima bi mogla da izvrši nuklerni napad na evropu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia