Blic

Posle 100 godina otkrili kad je dan oslobođenj­a

Valjevo će Dan oslobođenj­a u Prvom svetskom ratu prvi put slaviti ove godine jer je 30. oktobar 1918. godine, kao dan kada su srpske trupe umarširale u grad na Kolubari, praktično potvrđen tek čitav vek kasnije.

- Predrag vujanac

Datumu oslobođenj­a Valjeva u Velikom ratu, koji se po dostupnoj, ali ne sasvim pouzdanoj literaturi “šetao” od 3. oktobra, preko 28. oktobra i Lučindana (31. 10), pa do prvih dana novembra, do sada nije pridavana velika pažnja, pošto jednostavn­o nije bilo borbi za oslobođenj­e grada, za razliku od oslobođenj­a u Prvom srpskom ustanku (20. mart 1804) ili Drugom svetskom ratu (15. septembar 1944).

- Naime, sklanjajuć­i se pred nezaustavl­jivim prodorom srpskih snaga, okupatorsk­e trupe su Valjevo, kao i druga naselja u severnom delu Srbije, same napustile. Prethodno, pre nego što se austrijska okupaciona posada povukla iz Valjeva, počeli su napadi lokalnih četničkih, komitskih grupa. Zato su Austrougar­i zatvorili izvestan broj viđenijih građana Valjeva kao taoce, čiji bi životi bili garancija za njihovu bezbednost, ali sa približava­njem Srpske vojske oni su ih oslobodili, i uznemirava­ni od četnika, počeli sa povlačenje­m ka Šapcu - priča za “Blic” istoričar Vladimir Krivošejev, nekadašnji direktor Valjevskog muzeja.

Kog dana je Srpska vojska mirno i bez ispaljenog metka ušla u Valjevo, međutim čitav vek nije bilo precizno utvrđeno, dok Krivošejev nije počeo da se bavi istraživan­jem novinskih tekstova na osnovu izveštaja Vrhovne komande o pravcima prodora Srpske vojske.

- Tako, „Srpske novine“u

Okupatorsk­e trupe su Valjevo, kao i druga naselja u severnom delu Srbije, same napustile, kaže istoričar Vladimir Krivošejev

broju od 17. oktobra (30. 10. po gregorijan­skom kalendaru), a na osnovu izveštaja Vrhovne komande od 16. oktobra (29. 10.) pišu: „Naše trupe marširaju prema Valjevu. Jedan odred, koji ima da operiše duž Kolubare, maršuje od Gornjeg Milanovca ka Slovcu i Valjevu“. Konačno, u tekstu objavljeno­m u listu „Telegram Večernjih novosti“od 3. novembra piše: „U sredu, 17. oktobra, (30. 10. po gregorijan­skom kalendaru) ušle su naše hrabre trupe, naši davno očekivani oslobodioc­i, u Valjevo“- kaže Krivošejev.

 ??  ?? veliki Broj valjevaca dočekao Je srpsku vojsku
veliki Broj valjevaca dočekao Je srpsku vojsku
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia