Blic

Nagrada biblioteke za knjigu o Sinagogi

- B. V.

Knjiga “Sinagoga u Subotici” arhitekte Gabora Demetera, u izdanju Međuopštin­skog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica (MZZSK), dobila je nagradu Gradske biblioteke za najbolju zavičajnu knjigu.

Gabor Demeter je radio na obnovi jedne od najlepših sinagoga u Evropi još kao mladi arhitekta od 1986. do 1991. godine i od 2002. do 2012. godine.

Autor je prilikom uručenja nagrade rekao da je ona napisana na predlog Lede Šiling, direktorke MZZSK, sa ciljem da restauraci­ju i probleme koji su pratili obnovu Sinagoge približi građanima.

- Obratio sam pažnju na detalje i nepoznate stvari kako prostorno, tako i arhitekton­ski, umetnički, vizuelno i simbolički na način koji bi razumeli svi posetioci. Drago mi je što je ova prestižna nagrada pripala meni i mnogo mi znači jer je ona priznanje za moj trud i rad – rekao je Demeter.

U biblioteci kažu da nisu imali dilemu kome da ove godine dodele priznanje.

- Svake godine razmišljam­o o knjizi koja je na najbolji način reprezento­vala naš grad. Ovoga puta tročlana komisija nije imala dilemu jer je knjiga o Sinagogi Gabora Demetera pružila vredne informacij­e i zaokružila celinu o Sinagogi i Subotici. Zanimljivo je što je knjiga napisana na jezicima sredine i na svetskim jezicima i kako u naš grad dolaze stranci fasciniran­i Sinagogom, ona će imati veliki značaj u oblasti turizma – kaže Mile Tasić, biblioteka­r Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke.

 ??  ?? subotička sinagoga obnovljena posle godina propadanja
subotička sinagoga obnovljena posle godina propadanja
 ??  ?? autor gabor demeter prikazao Je arhitekton­ske i umetničke detalje obnove tako da Je razumeju i oni koji nisu stručnjaci
autor gabor demeter prikazao Je arhitekton­ske i umetničke detalje obnove tako da Je razumeju i oni koji nisu stručnjaci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia