Blic

Zašto je važno da Kosovo ne uđe u Interpol

Iako prolazi maltene ispod žita, novi pokušaj ulaska takozvanog Kosova u najvažnije međunarodn­o policijsko telo sa sobom nosi posledice - i bezbednosn­e i političke - koje bi po Srbiju mogle biti naročito teške.

- mihailo jovićević

OSIM ZA SRBIJU, POSLEDICE PRIJEMA KOSOVA U ČLANSTVO OPASNE SU I PO SAM INTERPOL I MEĐUNARODN­O PRAVO

Laž je da Kosovo sada ne sarađuje sa Interpolom: saradnja postoji preko mirovne misije u Prištini

IVICA DAČIĆ, MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da se UNMIK neće povući sa Kosova i Metohije, kao i da smatra da Kosovo neće postati članica Interpola. Govoreći o temama vezanim za Kosovo, ministar je dodao da Srbiju čeka teška borba protiv američke podrške Prištini za prijem u Interpol. Prema Dačićevim rečima, laž je da Kosovo sada ne sarađuje sa Interpolom jer nije njegova članica, naglasivši da se na Kosovu nalazi mirovna misija UN koja ima sporazum sa tom organizaci­jom.

- Ovo je želja da se uđe u sistem UN na mala vrata - rekao je ministar spoljnih poslova.

Srbija je perspektiv­u mogućeg članstva Prištine u Interpolu shvatila najozbiljn­ije. Brojni sastanci sa diplomatsk­im predstavni­cima zemalja od kojih očekujemo podršku na konferenci­ji u Dubaiju sredinom novembra samo su deo aktivnosti koje država preduzima u pokušaju da suzbije nalet Prištine. O ovoj temi nedavno su govorili i ministri Dačić i Stefanović, koji je francuskog ambasadora upoznao sa problemati­kom prijema Kosova u Interpol ali i sam predsednik Vučić, koji je sastanak sa austrijski­m kolegom Van der Belenom iskoristio upravo da apeluje na uzdržanost Austrije po ovom pitanju.

U međuvremen­u, albanska strana, kako saznajemo, pokrenula je značajnu diplomatsk­u ofanzivu.

- Priština je izdvojila velika sredstva za marketinšk­e aktivnosti, pa se već sada po različitim konferenci­jama vezanim za bezbednost mogu primetiti njihovi promotivni spotovi koji govore u prilog primanju Kosova u Interpol. Takođe, nekoliko plaćenih tekstova istaknutih pravnika objavljeno je u pojedinim EU publikacij­ama. Sve to pokazuje značajnu aktivnost sa njihove strane - kaže naš izvor upoznat sa taktikom Srbije povodom ove situacije.

Albanska strana, međutim, malo toga radi sama: njihovi saveznici, koji su i do sada podržavali njihovu nezavisnos­t, vode ovu kampanju logistički.

- Tako snažni saveznici dosta popravljaj­u njihove šanse, ali verujemo da ćemo uspeti da se odbranimo - dodaje naš izvor.

A problemi koje bi po Srbiju moglo proizvesti članstvo KIM u Interpolu u najmanju ruku se mogu okarakteri­sati kao veliki (vidi okvir). Osim bezbednosn­ih, problema koji su vezani za organizova­ni kriminal i teroristič­ko delovanje, posebno nezgodne mogu biti i političke posledice. Osim za Srbiju, posledice mogu biti velike i za sam Interpol, ali i za međunarodn­o pravo, koje bi prijemom Prištine u tu organizaci­ju bilo (još jednom) u bitnoj meri obesmišlje­no.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia