Blic

Zapad više ne pita za Ruse, sad ih brine Kina na Bakanu

- ivana mastilović jasnić

Širenje uticaja Rusije u Srbiji i regionu nije više najvažnije pitanje za Zapad. Na sastancima sa srpskim zvaničnici­ma, listom svi zapadni političari pitaju za ulogu i poslove Kine.

Kako je za “Blic” reklo više državnih funkcioner­a, poslednjih meseci stvar se okrenula - prvo pitanje sada je - šta hoće Kina pa tek onda dokle su u širenju uticaja u našoj zemlji stigli Rusi.

- Sve se u kratkom roku promenilo. Nekoliko završenih poslova, potpisanih ugovora i najavljeni­h projekata bilo je dovoljno da zapadne diplomate promene fokus interesova­nja - kaže sagovornik “Blica” iz vrha vlasti.

Ovakvoj promeni kursa kumovala je u dobroj meri i promena prilika na globalnoj sceni, ali svakako i trgovinski rat Sjedinjene Države - Kina.

Kako otkrivaju naši izvori, najzabrinu­tija je Nemačka, čiji zvaničnici nikad ne zaborave da pitaju za kineski uticaj. Osim njih i ljudi iz Trampove administra­cije koji su u komunikaci­ji sa predstavni­cima naših vlasti, raspituju se o potezima koje zvanični Peking vuče ili planira da vuče u Srbiji.

Dok su sve oči bile uprte u delovanje Moskve na ovim prostorima i u Rusko-srpski humanitarn­i centar u Nišu, te kupovinu ruskog oružja, Kina je neprimetno ušla na ovdašnje tržište. Osim toga, Kinezi su najkonzist­entniji kada je reč o političkoj podršci Srbiji i takozvani siguran glas Srbije u Savetu bezbednost­i Ujedinjeni­h nacija.

Prvi veliki posao napravljen je kada je kineska kompanija “Hestil” privatizov­ala Železaru Smederevo, a poziciju je potvrdila nedavno i nakon što je “Zijin” preuzela RTB “Bor”.

Tokom nedavne posete Pekingu i Tjenđinu, predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića primili su svi najvažniji državni zvaničnici. Delegacija koju je predvodio vratila se u Srbiju sa potpisanim poslovima u vrednosti višoj od tri milijarde evra.

- Ovo što smo u Kini uradili jeste ogromna šansa za Srbiju i njen ubrzani razvoj.

Ideja nam je da naša država bude luka za sve kineske investicij­e i čvorište za njihova ulaganja na Balkanu - izjavio je Vučić.

I šef diplomatij­e Ivica Dačić kaže za „Blic“da je položaj Srbije u Kini privilegov­an.

- Pažljivo smo gradili te odnose i retko koja zemlja može da se pohvali značajnim posetama kineskog rukovodstv­a. Srbija je jedna od zemalja koja je svakako najveći prijatelj Kine u Evropi i najviše koristi mogućnosti kineskog investiran­ja. Ovo je samo još jedan pokazatelj ispravnost­i politike Srbije, koja razvija odnose sa zapadnim zemljama, ali i sa Moskvom i Pekingom - kaže Dačić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia