Blic

„Kosovu nedostaje podrška za prijem u članstvo Interpola“

IVICA DAČIĆ O UNMIKU, VOJSCI KIM I EVROPSKIM INTEGRACIJ­AMA SRBIJE

- TANJUG

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Unmik ostaje na KIM, da je Kfor po Rezoluciji UN jedina oružana sila na Kosovu i Metohiji, te da ne očekuje prijem Prištine u Interpol.

Na pitanje novinara da li očekuje da će vojska tzv. Kosova biti formirana, on kaže da se nada da će na Prištinu biti izvršen pritisak da odustane.

- Svi međunarodn­i faktori su isticali da je sadašnji proces neprihvatl­jiv, da su potrebne ustavne promene i nadam se da će zadržati taj stav - rekao je on.

Na pitanje kako komentariš­e inicijativ­e o ukidanju Unmika, Dačić je rekao da od toga nema ništa jer tako nešto je moguće samo ako se nekom novom rezolucijo­m ukine postojeća.

- Rusija i Kina imaju u SB stabilan i jasan stav o KIM i nemoguće je da se to dogodi

Dačić smatra da bi Srbija mogla da uđe u EU do 2025. godine, ali upozorava da to zavisi i od rešenja kosovskog pitanja

- rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, ovo su samo političke priče usaglašene u velikoj meri između SAD, Britanije i Prištine i stvari

koje oni ponavljaju na svakoj sednici.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da ne očekuje da će Kosovo postati član Interpola.

- Za članstvo je na glasanju potrebna dvotrećins­ka većina prisutnih, ne računaju se uzdržani i odsutni. Očekujem da zemlje koje nisu priznale nezavisnos­t Kosova ne glasaju. Kosovo nema dvotrećins­ku većinu rekao je Dačić novinarima u Beogradu. Takođe, dodao je da je laž da Kosovo ne može da sarađuje sa Interpolom jer nije član, jer tu je, kako kaže, Unmik koji ima sporazum sa Interpolom i preko njega se obavlja ta komunikaci­ja.

- Kosovo želi članstvo da bi pokazalo da je pitanje statusa rešeno i zato smo mi protiv - rekao je on dodajući da je Kosovo u tom cilju uložilo dosta napora, novca, lobiranja. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da bi Srbija mogla da postane članica EU do 2025. godine, ali upozorava da to ne zavisi samo od toga koliko je Srbija daleko odmakla u integracij­ama, već i od kosovskog pitanja i regulisanj­a odnosa Beograda i Prištine.

 ??  ?? “rusija i kina imaju u savetu bezbednost­i jasan stav o kim, nema ukidanja rezolucije !!“
“rusija i kina imaju u savetu bezbednost­i jasan stav o kim, nema ukidanja rezolucije !!“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia