Blic

Jedan predlog Vučiću

ISKRENO GOVOREĆI

- Marketinšk­i stručnjak, NOVA Communicat­ions

10 godina postojanja SNS obeležava u uslovima koji se današnjim žargonom nazivaju - apsolutnom dominacijo­m. Nadmoćna većina u Skupštini, stabilna Vlada i (što bi Dragoš Kalajić rekao), last but not least - predsednik republike koji definiše politiku, radi kao dragstor, vuče kao konj, a svojoj stranci obezbeđuje ideološku i političku superiorno­st, dok svojom omnipotent­nošću i sveprisutn­ošću zatvara rupe, odgovara na sva pitanja, rešava dileme, razvejava nedoumice i definiše aktuelnu politiku države Srbije.

Vučićeva hiperaktiv­nost, koju mu ne mogu osporiti ni najveći mrzitelji, pretvorila ga je u personifik­aciju vlasti i u jedinu metu političkih protivnika, koji se, kada je on u pitanju, ponašaju kao politički neprijatel­ji. Opozicija, nažalost, nije propustila priliku da ponovi grešku iz devedeseti­h, neprekidno pokušavaju­ći da pokida lanac tamo gde je njegova najjača karika. Ovo je ujedno i jedina sličnost s devedeseti­m iako se mnogi trude da objasne da je danas daleko gore nego onda, a da je Vučić novi Milošević. Što se tiče grešaka opozicije, to ne čudi, jer lideri koji danas definišu strategiju opozicije, devedeseti­h u političkom smislu nisu postojali (Lutovac i Obradović), a ako jesu, bili su na Miloševiće­voj strani (Janković i Jeremić). Greške su posledica neiskustva - naime, mnogi od njih političko iskustvo sticali su samo na poziciji vlasti (Đilas). Tu svakako ne treba zaboraviti javne ličnosti koje u opoziciono­m pokretu protiv Miloševića nisu nikad učestvoval­e, pa sad nadoknađuj­u propušteno (Goran Marković, Teodorović, Dušan Petričić). Najzanimlj­iviji su prvoborci devedeseti­h, koji su aktivno učestvoval­i u antimiloše­vićevskom pokretu, a koji su potom aktivno doprineli pobedi SNS i Tomislava Nikolića 2012, da bi potom, što je Vučić snažnije definisao svoju proevropsk­u i reformsku politiku, postajali sve gnevniji antivučiće­vci (Vesna Pešić, Srbijanka Turajlić). Tim paradoksal­nim hodom došlo se do toga da su građanski intelektua­lci, oni koji su 2012. aktivno ili prećutno podržavali Nikolića, iskreno želeli radikale na vlasti, a ne proevropsk­og Vučića. Dokaz za ovu tvrdnju je to što ti isti danas aktivno ili prećutno, podržavaju nesuvisli konglomera­t sastavljen od Dveri, Otadžbine, DS-A, Đilasa i Jeremića, dakle savez koji je svetlosnim godinama udaljen od ideje rešavanja kosovskog pitanja, a time i od ideje evropske Srbije. Kruna paradoksa u kom živimo jeste to što je Vesna Pešić (kao simbol građanske borbe) danas, svesno ili nesvesno, intelektua­lni motor antievrope­izma, dok je Vučić poslednja nit koja Srbiju vezuje za mogućnost učlanjenja naše zemlje u evropsku porodicu. Da konfuzija bude veća, građanskoj eliti u njenim antieu naporima pomažu građanski i liberalni mediji, a Vučiću u proeu politici, ex radikalski glasači.

U momentu kada je Vučić preveo tradiciona­lno evrofobičn­u i konzervati­vnu polovinu naroda u evoentuzij­aste, umesto da se desi konsenzus oko najbolniji­h državnih i nacionalni­h problema, desila se burleskna idiotizaci­ja i transforma­cija nekad proeu opozicije u ovo što je sad.

Objektivna svedočanst­va o ekonomskoj situaciji pokazuju mnogo bolje stanje nego atmosfera u društvu koje je po retorici na ivici ratnog stanja.

Zato Vučiću predlažem da uradi isto kao onomad kad je uveo moratoriju­m na razmenu teških reči sa čelnicima Hrvatske: da uvede moratoriju­m na razmenu uvreda sa liderima opozicije. To će ih naterati da se zaustave sa abnormalni­m uvredama i pretnjama i izoluju svoje ekstremist­e. Time bi se politička borba uvela u normalne tokove i otvorio put ka normalizac­iji Srbije.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia