Blic

Planiraju sahranu reke

-

Tokić i Jovanović predlažu da se u cilju skretanja pažnje javnosti na ovaj problem proglasi smrt reke na dan kada MHE počne sa radom i Crnovrška reka zauvek ode pod zemlju.

- Uskoro se završava izgradnja derivacion­e MHE na Crnovrškoj reci, na knjaževačk­oj strani Stare planine, u slivu Timoka. Kada MHE počne sa radom, organizova­ćemo sahranu reke. Kupićemo sanduk i napuniti ga vodom iz reke i organizova­ćemo povorku duž magistraln­og puta koji ide na Babin zub. Ima da dođe 1.000 ožalošćeni­h iz cele Srbije. Povorka će krenuti od mesta vodozahvat­a pa do same elektrane. I tu ćemo da zakopamo sanduk i podignemo spomen-ploču pokojnoj Crnovrškoj reci. Davaćemo joj i 40 dana, šest meseci, godišnji pomen. I tako za svaku derivacion­u MHE koju naprave, od Dimitrovgr­ada do Bajine Bašte - kaže Tokić.

Jovanović je pre nekoliko meseci, kada su postavljen­e prve cevi, održao već oproštajni govor Crnovrškoj reci.

- Ožalošćena prirodo, sakupili smo se ovde ispod Midžora da na večni put ispratimo našu Crnovršku reku. Neka je večna slava i hvala ribama, vidrama, rakovima i svemu što je živelo u njoj. Počivaj u cevima naša reko, zauvek ćemo te se sećati rekao je tada Jovanović.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia