Blic

Zadrugama 823 miliona dinara, četiri puta više nego u 2017.

-

Prva sednica Komisije za dodelu bespovratn­ih sredstava zadrugama u 2018. godini održana je juče u Palati „Srbija“, kod ministra za regionalni razvoj Milana Krkobabića.

Programom podrške sprovođenj­u mera ravnomerno­g regionalno­g razvoja, koji je usvojila Vlada, predviđeno je učešće države u finansijsk­im podsticaji­ma za zemljoradn­ičke i poljoprivr­edne zadruge u 2018. godini na celokupnoj teritoriji Srbije, a naročito u pet južnih upravnih okruga - Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničko­m i Pčinjskom, saopšteno je iz Krkobabiće­vog kabineta.

Ovim programom u 2018. godini zadrugama će biti bespovratn­o dodeljeno 823.515.000 dinara, što je za četiri puta više nego u 2017. godini, kada je započet projekat oživljavan­ja zadrugarst­va popularno nazvan “500 zadruga u 500 sela”.

- Sredstva su namenjena za nabavku mehanizaci­je i opreme, osnovnog stada i višegodišn­jeg zasada. Očekujemo da budu racionalno korišćena kao i do sada i nastavljam­o da pratimo rezultate i efekte ulaganja. Mismo zaboravili ni našu južnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, gde ćemo finansijsk­i podržati određeni broj zadruga - izjavio je Krkobabić.

Predsednik komisije i predsednik Odbora SANU za selo Dragan Škorić rekao je da ovaj projekat menja sliku srpskog sela jer udruživanj­em mali proizvođač­i zajednički izlaze na tržište i zajednički rešavaju sve probleme.

Planirano je da ove godine bespovratn­a sredstva dobije oko 70 zadruga na celoj teritoriji Srbije. Novoformir­anim zadrugama, prema ranije utvrđenim uslovima konkursa, biće dodeljivan­o do 7,5 miliona, a starim zadrugama do 15 miliona dinara. Složene zadruge, kao novinu na ovim prostorima, očekuje iznos do 60 miliona dinara.

 ??  ?? projekat koji bi trebalo da promeni sliku srpskog sela
projekat koji bi trebalo da promeni sliku srpskog sela

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia