Blic

Antić: Bićemo treći po proizvodnj­i bakra u Evropi

-

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je na 18. Ekonomskom samitu Srbije da je rudarstvo velika razvojna šansa i da projekti “Jadar” i “Timok” na nalazištu Čukaru peki, zajedno sa razvojem RTB-A „Bor“, mogu puno da utiču na ubrzani privredni razvoj zemlje.

Antić je rekao da RTB „Bor“sa strateškim partnerom “Ziđin” može da bude lokomotiva razvoja Srbije i da bi ako bude sinergije sa projektom Timok (nalazište bakra i zlata), što je izvesno, RTB mogao u periodu od šest godina da počne da proizvodi iz sopstvenih koncentrat­a između 200.000 i 250.000 tona bakra godišnje.

- To će nas staviti na treće mesto po prizvodnji baka u Evropi i RTB će učestvovat­i sa oko pet odsto u BDP-U samo sa proizvodnj­om bakra - naglasio je Antić.

Izrazio je očekivanje da ćemo iskoristit­i tu ogromnu priliku. Kako je rekao, u dinamičnoj slici razvoja Srbije izdvajaju se i energetski projekti svetske klase, poput projekta “Jadar” koji razvija kompanija Rio Tinto kod Loznice za dobijanje litijuma.

- To je ogromna razvojna šansa, ne samo za Srbiju već i ceo region - rekao je Antić.

On je naglasio da bi već za nekoliko godina, kada taj rudnik bude otvoren, Srbija mogla da učestvuje 10 odsto u ukupnoj proizvodnj­i litijuma u svetu.

- To može da generiše i razvoj čitavog drugog niza industrija, kao što je proizvodnj­a baterija i električni­h automobila ovde u Srbiji naglasio je Antić.

Na dvodnevnom Ekonomskom samitu Srbije učestvuju ministri, visoki evropski zvaničnici, predstavni­ci privrede i javne uprave. Organizato­r samita je TGI Group Internatio­nal, a medijski partner samita je novinska agencija Tanjug.

RTB sa „Ziđinom“može da bude lokomotiva razvoja

 ??  ?? rtb bi za šest godina mogao da proizvodi iz sopstvenih koncentrat­a '%(.((( tona bakra godišnje
rtb bi za šest godina mogao da proizvodi iz sopstvenih koncentrat­a '%(.((( tona bakra godišnje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia