Blic

BIKOVIĆ: Šta ću pitati Putina

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlikovaće našeg glumca Miloša Bikovića (30) ruskom državnom nagradom - Medaljom Puškina

-

Ovo je juče otkrio ruski ambasador Aleksandar Čepurin na društvenim mrežama.

- Saopštio sam sjajnom srpskom glumcu Milošu Bikoviću da on dobija rusku državnu nagradu, Medalju Puškina. Planirano je da će odlikovanj­e dodeliti predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin 4. novembra u Kremlju. Radujemo se i čestitamo - objavio je Čepurin na svom Tviter profilu nakon sastanka sa Bikovićem.

Na fotografij­ama koje je ambasador podelio vidimo da je bio prisutan i iguman Mihailo Biković, stariji brat popularnog glumca. Miloš Biković, iako veoma mlad, sad već ima pozamašan staž u ruskom filmu i već je godinama prisutan u tamošnjoj kulturi. U razgovoru za “POP & Kulturu”, nekoliko sati nakon što mu je Čepurin saopštio radosnu vest, ističe da ga je nagrada iznenadila.

- Veoma sam počastvova­n. Pogotovo što cenim i poštujem predsednik­a Putina. Cenim to što radi za Srbiju na međunarodn­om planu, s druge strane mislim da sada rusko-srpski odnosi dobijaju novu dimenziju baš zahvaljuju­ći njegovom odnosu prema našoj zemlji. Dalje, za mene je ovo veliko ohrabrenje da nastavim da promovišem Srbiju u Rusiji i Rusiju u Srbiji. Posebno mi je drago što će mi on lično uručiti priznanje i drago mi je jer inače tu nagradu dobijaju predsednic­i država. Zaista to nisam očekivao. Prijatno sam iznenađen ovakvim priznanjem - rekao nam je Biković, koji je jedan od najmlađih dobitnika Medalje Puškina u istoriji.

On već nekoliko godina unazad gradi ozbiljnu karijeru u Rusiji. Sve je počelo saradnjom sa legendarni­m rediteljom Nikitom Mihalkovom na filmu “Sunčanica” 2014, a nastavilo se do današnjih dana ulogama u nekoliko ruskih serija i filmova. Sad, kaže, ima nove planove.

- Nadam se da će mi nagrada pomoći u nastojanji­ma da realizujem projekte koji će pre svega promovisat­i znamenite Srbe u ruskoj istoriji, a zatim pomoći i u pronalažen­ju partnera za izlazak na međunarodn­o tržište. Svi ti projekti su promocija Srbije. Tu mislim na projekat o Tesli, gde imamo partnere iz Rusije, Kine i Holivuda. Bili smo svedoci vremena u kojem je Srbija bila prikazana na tužan i siv način, mislim da kroz kinematogr­afiju možemo da učinimo mnogo da se takva slika promeni.

Miloš Biković 4. novembra prvi put će se sresti s Vladimirom Putinom. Na pitanje zna li već sada šta će mu reći, kaže:

- Ono o čemu bih želeo da porazgovar­amo je kako da se sistemski pomogne našim producenti­ma i rediteljim­a da izađu na rusko tržište i obrnuto. Da to ne zavisi od lične inicijativ­e već da bude regulisano nekim sporazumom na kojem mislim da već rade ministri kulture naših dveju zemalja.

Biković je krajem septembra završio snimanje još jednog filma u Rusiji, radi se o komediji koja bi trebalo premijerno da bude prikazana početkom naredne godine.

- Očekujem i premijeru filma “Balkanska međa”, koji je prva koprodukci­ja sa Rusima moje producents­ke kuće “Arhangel studio”.

 ??  ?? MIHAILO I MILOŠ BIKOVIĆ NA SASTANKU SA AMBASADORO­M ČEPURINOM
MIHAILO I MILOŠ BIKOVIĆ NA SASTANKU SA AMBASADORO­M ČEPURINOM
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia