Blic

Ne kačite se sa Tijanom

„Bila je mnogo viša od vršnjaka i pretili smo drugima da će ih sve pretući“, rekao je trener „Hercegovca“Petar Kozjak.

- darko basara

Tijana Bošković je sa reprezenta­cijom Srbije osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Japanu i proglašena je za najbolju igračicu šampionata. Ipak, prvi sport u kojem je pokazala svoj talenat nije bila odbojka, već karate, o čemu svedoče i reči njenog nekadašnje­g trenera Petra Kozjaka.

- Sećam se kada je Tijana kao devojčica došla u Karate klub „Hercegovac“iz Bileća, koji je nastao fuzionisan­jem dva kluba. Uglavnom je bila viša od svojih vršnjaka i protivnika, a ja sam „pretio“trenerima drugih klubova da će ih ona sve tući. Kao i mnogi drugi bilećki sportisti, nije ostala u karateu, ali joj je ovaj sport i te kako pomogao da postane to što je danas zahvaljuju­ći trenerima iz našeg kluba. I mnogi drugi sportisti su posle odlaska iz karatea postali uspešni u fudbalu, košarci, odbojci, rukometu... Deca počinju da treniraju karate već sa pet godina, a ovaj sport im razvija motoriku i dobijaju odličnu bazu za ostale sportove – istakao je Petar Kozjak, trener “Hercegovca” za “Blic”.

On je dodao da je Tijana talenat povukla na oca Ljupka, s kojim je on u veoma dobrim odnosima.

- Sa Ljupkom sam igrao fudbal po mnogobrojn­im turnirima, odlični smo prijatelji. Tijana i njena sestra Dajana, koja je reprezenta­tivka BIH u odbojci, imale su od koga da naslede talenat – dodao je Kozjak.

Tijanin otac Ljupko Bošković je za naš list otkrio da je karate napustila jer nije imala mogućnost da učestvuje u borbama.

- Sećam se da se Tijana ljutila što nije dobijala priliku da ide na takmičenja i da se takmiči u borbama, a onda se odlučila za odbojku. To se ispostavil­o kao najbolje za nju. Presrećni smo zbog novog uspeha, išli smo u nedelju uveče u Beograd na aerodrom da je dočekamo. Ali, nažalost, imamo zaista malo vremena da se vidimo s njom. Zvao nas je načelnik opštine Bileća, kao i predsednik kluba „Hercegovac“, u kojem je trenirala, planirali su da joj upriliče prijem, ali to neće biti moguće jer je već za dan-dva očekuju klupske obaveze u istanbulsk­om Ezečibašij­u – rekao je Ljupko Bošković.

Zanimljivo­st porodice Bošković je da, pored Tijane i Dajane, koje igraju odbojku, njihov brat Vuk igra košarku. Tijana igra za Ezečibaši, Dajana je takođe u Istanbulu, član je Sarijera, dok je Vuk u mlađim kategorija­ma Igokee.

 ??  ?? tijana bošković (na fotografij­i sa brankicom mihajlović) je sa deset godina prvo počela da trenira karate, ljubav prema odbojci je došla kasnije
tijana bošković (na fotografij­i sa brankicom mihajlović) je sa deset godina prvo počela da trenira karate, ljubav prema odbojci je došla kasnije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia