Blic

Nedostojni čuvari Kosova

- MIROSLAVA BRKIĆ, novinarka

Malo koja država na svetu može da se „pohvali“takvim rukovodstv­om: predsednik sumnjičen za ratne zločine; njegov brat strepi od optužnice za isto delo; premijer pre političke ganjao kriminalnu karijeru; predsednik parlamenta „crna kutija“svih ratnih nepodopšti­na OVK; nekoliko aktuelnih ministara na optužnici za organizova­ni kriminal; sin šefa obaveštajn­e agencije uhapšen sa drogom i oružjem (vidi stranu 4). Bogu hvala pa Kosovo nije država - da jeste, držalo bi Ginisov rekord u nedostojno­sti funkcioner­a.

To što nije država, nema stolicu u UN ni svojstvo posmatrača Prištinu ipak ne sprečava da na sve načine pokušava da se domogne takvog statusa. Jedan od njih je i put u članstvo Interpola. Jednom se već pokazao neuspešnim, ali, po svemu sudeći, dobiće priliku za revanš.

#

Kosovo ne sme u Interpol, ne samo zbog Srba i Srbije nego i zbog prava i pravde

“Blic“je prethodnih dana opširno pisao o svim potencijal­nim štetnim posledicam­a prijema KIM u Interpol. Već na prvi pogled je jasno da bi takvim potezom štetu pretrpeo najpre sam Interpol, čiji pravilnici zabranjuju zajednici koja nema odlike državnosti (pomenuti pristup Ujedinjeni­m nacijama) da bude deo organizaci­je. Međunarodn­o pravo bi, posredno, takođe bilo okrnjeno (kao što je svaki put kada se na sličan način krši rezolucija 12444), a štetu bi pretrpeo i ugled samog Saveta bezbednost­i.

Što se tiče Srbije, šteta bi bila višestruka. Najpre, u ovako osetljivom trenutku po pregovore Prištine i Beograda, davati albanskom rukovodstv­u arsenal poput Interpola u ruke moglo bi Srbiju i definitivn­o da navede da se iz dijaloga povuče i zamrzne konflikt na obostranu štetu. Najave o 5.000 policajaca koji bi se mogli naći na poternicam­a koje bi Priština progurala u Interpolu takođe deluju zastrašuju­će, a posebno brine to što bi gorepomenu­to rukovodstv­o KIM imalo uvid u međunarodn­e - a time i u naše kriminalne istrage. Kako bi postupili ako bi u njima primetili svoje ime ili ime nekog bliskog ovim nedostojni­m čuvarima KIM - da se naslutiti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia