Blic

Uhapšen pa pušten sin šefa kosovskih špijuna

SKANDAL U PRIŠTINSKI­M OBAVEŠTAJN­IM KRUGOVIMA

- E. B.

Kosovska policija privela je 12. oktobra Špetima, sina šefa kosovske obaveštajn­e agencije KIA Špenda Madžunija, zbog toga što su u vozilu kojim je upravljao nađeni oružje i marihuana.

Kako piše prištinska “Gazeta ekspres”, Špetim je tokom rutinske policijske kontrole zaustavlje­n dok je upravljao luksuznim vozilom u vlasništvu njegovog dede. Pretres automobila pokazao je da se u njemu nalazi oružje i narkotici na bazi marihuane. Istragom, koja je sprovedena ekspresno, utvrđeno je da oružje i droga nisu njegovi, pa je pušten na slobodu.

Krivična prijava je, dakle, zaustavlje­na, ali ono što bi se u uobičajeni­m okolnostim­a moglo podvesti pod standardnu “obaveštajn­u” aferu u svetlu potencijal­nog prijema KIM u Interpol predstavlj­a veliki problem za vlasti u Prištini, pišu kosovski mediji.

Nakon što je isplivao u medije, slučaj je postao i predmet političkog prepucavan­ja, posebno u kontekstu borbe KIM za članstvo u Interpolu.

Tako je opozicioni pokret “Samooprede­ljenje” osudio pokušaj obaveštajn­ih struktura da sakriju slučaj hapšenja

Madžunija. Niko, međutim, od predstavni­ka vlasti nije želeo detaljnije da komentariš­e slučaj sina šefa obaveštaja­ca KIA, koji je godinama bio direktor kosovske policije. Premijer Ramuš Haradinaj rekao je minule subote da će sačekati rešenje slučaja kako bi dao komentar na hapšenje. Sličnu izjavu dao je i predsednik Tači, koji, napominje “Gazeta”, godinama ima blizak odnos sa Madžunijem. Podsećamo, Priština ima plan

da na generalnoj skupštini Interpola 20. novembra ove godine ponovo zatraži prijem u redove najvažnije svetske policijske organizaci­je. Svi diplomatsk­i kapaciteti Srbije angažovani su na tome da se prijem Prištine u ovu organizaci­ju blokira

 ??  ?? madžuni je blizak i sa premijerom haradinaje­m i sa predsednik­om tačijem
madžuni je blizak i sa premijerom haradinaje­m i sa predsednik­om tačijem
 ??  ?? srbija Će blokirati Članstvo kim
srbija Će blokirati Članstvo kim

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia