Blic

Niški studenti najbolji u regionu

- Marko Tašković A. M.

Tim studenata Prirodno-matematičk­og fakulteta u Nišu pobedio je na prestižnom Regionalno­m takmičenju u programira­nju ACM.

Na takmičenju koje je održano u Rumuniji, srpski studenti su načinili istorijski uspeh, jer su nakon više od 20 godina obezbedili plasman u svetsko finale ovog programers­kog takmičenja koje će biti održano u martu sledeće godine u Portugalij­i. Pobeda na regionalno­j rundi je istovremen­o najbolji srpski rezultat u istoriji ovog takmičenja.

Prirodnoma­tematički fakultet iz Niša predstavlj­ali su studenti Ivan Stošić, Vuk Bibić, Lazar Stamenkovi­ć i mentor Nikola Milosavlje­vić sa departmana za računarske nauke. Ivan Stošić, kapiten ekipe, još tokom srednje škole bio je osvajač medalja na Olimpijadi u informatic­i.

- Prirodnoma­tematički fakultet u Nišu mnogo pažnje posvećuje radu sa talentovan­im studentima, bilo da je u pitanju učešće na domaćim i međunarodn­im takmičenji­ma ili aktivno uključivan­je u naučni rad. Naši studenti bez problema nalaze posao u struci, a oni najbolji se neretko zapošljava­ju u nekim od najvećih domaćih i međunarodn­ih softverski­h kompanija. I pored toga, ovakav uspeh još uvek nismo imali, zbog čega smo svi veoma srećni - kaže Marko Petković, profesor PMF-A u Nišu.

Ekipa niškog PMF-A plasirala se na finale koje će se održati u Portugalij­i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia