Blic

Bajatović: Nema poskupljen­ja gasa

- Tanjug

Obezbeđene su dovoljne količine gasa za Srbiju, a u podzemnom skladištu „Banatski dvor“već se nalazi 450 miliona kubika gasa, što je dovoljno da se pokriju domaće potrebe, rekao je direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

- Čak iako bi došlo do prekida isporuka iz Rusije preko Ukrajine, o čemu se priča, a što zasada ne očekujemo, gasa će biti dovoljno. Srbija po svim parametrim­a od “Gasproma” kupuje najjeftini­ji gas, s tim što se cena posle preuzimanj­a na ukrajinsko-mađarskoj granici povećava zbog visokih troškova tranzita - rekao je Bajatović.

“Gasprom” nam ne naplaćuje kazne za naručeni a nepreuzeti gas, što je velika stavka, istakao je Bajatović, ali podsetio da je cena prolaza kroz Mađarsku i dalje višestruko veća nego za druge zemlje koje koriste isti pravac.

- Danas i sutra u Sankt Peterburgu će se razmatrati dve opcije proširenja skladišta gasa „Banatski dvor“na 750 miliona ili milijardu kubika, što bi Srbiji obezbedilo visoku energetsku stabilnost - kazao je direktor „Srbijagasa” i dodao da je stepen naplate dosta dobar, ide i do 92 odsto.

Na pitanje treba li građani da očekuju poskupljen­je gasa tokom zime, Bajatović odgovara da cenu gasa zasad neće dirati, iako se nije menjala tri godine.

 ??  ?? direktor “srbijagasa” dušan bajatović
direktor “srbijagasa” dušan bajatović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia