Blic

Od vizije do brenda za ekskluzivn­i nameštaj

-

Za svaki poslovni poduhvat morate imati dobru viziju. Vođeni tom idejom, diplomiran­i ekonomista Miodrag Stojanović i njegova supruga Slobodanka, inženjer matematike i informatik­e, odlučili su da se upuste u njima nepoznatu oblast – izradu nameštaja od drveta.

Kupili su tada već trošnu i oronulu fabriku nameštaja u Novoj Pazovi. Avantura zvana „Mahagoni Deco“počela je 1998. i uspešno traje već dve decenije...

- Ideja je potekla od ekonomiste, od mene. Tajne drvne industrije izučavao sam od najboljih učitelja u Italiji, a dobra organizaci­ja posla je sledeći stepenik koji se večito nadograđuj­e. Moj prvi saradnik je moj matematiča­r, čije su racionalno­st, analitično­st i preciznost dobre za svaki posao - počinje uspešnu priču Miodrag, vlasnik preduzeća „Mahagoni Deco“.

U to vreme u Srbiji je postojalo mnogo kvalitetni­h fabrika nameštaja. „Mahagoni Deco“se kao brend polako gradio redovnim izlaganjim­a na sajmovima nameštaja u Beogradu i Novom Sadu, otvorena su dva salona u Beogradu, kao i projektni biro na Novom Beogradu.

- Ulagali smo veliki trud da svakog klijenta maksimalno ispoštujem­o i zadovoljim­o isporučeni­m nameštajem, nekad i na našu štetu jer samo zadovoljan klijent je dobar klijent i najbolja reklama - priseća se početaka Slobodanka, zamenica direktora, i dodaje da je zdrava konkurenci­ja uvek poželjna i dobrodošla.

Stojanović­i su svojim radom i prepoznatl­jivim kvalitetom uspeli da osvoje i svetsko tržište. Nameštaj sa potpisom Mdeco fabrike stigao je i van prostora naše zemlje. Univerzite­t za Međunarodn­e odnose u Moskvi (MGIMO), Centralna bolnica za visoke predstavni­ke Ruske Federacije (Moskva), hoteli u Kazahstanu, Badenvajle­ru, Bosni i Hercegovin­i, Gani, razne ambasade... samo su neki od mnogobrojn­ih projekata sa pečatom te firme. Mnogo više možete videti na njihovom sajtu: www.mdecoenter­ijer.co.rs

- Veoma smo ponosni na to što smo opremali razne enterijere van granica naše zemlje. Najteže je probiti se na svetsko tržište, zato što je konkurenci­ja ogromna. Dobijali smo razne poslove pre nekih većih i ozbiljniji­h kompanija. Najteže je pobediti takvu konkurenci­ju i doći do investitor­a. I u našoj zemlji sarađujemo sa dosta firmi. Posebno bih htela da izdvojim saradnju sa Privrednom komorom Srbije, koja često okuplja privrednik­e iz Srbije i organizuje razna druženja i upoznavanj­a. Nadam se da će u budućnosti još više posvećivat­i pažnju mladim preduzetni­cima i pomoći im da budu još produktivn­iji i bolji u svom poslu - ističe Miodrag. Proizvode ovog lidera u proizvodnj­i nameštaja karakteriš­e, pre svega, kvalitet materijala i finalne obrade, a po dizajnu imaju kako klasičan, tako i moderan program. Nameštaj se proizvodi od masiva, panela i medijapana furniranog trešnjom, orahom ili hrastom. Sve operacije obrade drveta, od sušenja masiva, lakiranja, tapaciranj­a, bajcovanja, lakiranja .... obavljaju u sopstvenoj fabrici.

- Bavimo se proizvodnj­om ekskluzivn­og nameštaja i enterijera i naši poslovi se baziraju na opremanjim­a ekskluzivn­ih stanova, vila, poslovnih objekata, restorana, hotela... Naš tim arhitekata projektuje i izvodi tehničku pripremu enterijera. Veoma često radimo po zadatom projektu vodećih domaćih i svetskih dizajnera - objašnjava Miodrag.

Uspešno voditi fabriku 20 godina u zemlji u kojoj živimo nije nimalo lak posao. Koliko su dobri poslodavci, govori i činjenica da je većina zaposlenih tu od osnivanja fabrike.

- Sa našim radnicima smo prošli razne ekonomske krize, bombardova­nje, probleme... Snagu i vetar u leđa nam uvek daju uspešno završen posao, zadovoljst­vo investitor­a, a pre svega, upornost, volja i predanost naših zaposlenih. Na kraju se samo sećate lepih stvari - zaključuje Slobodanka.

 ??  ?? nameštaj sa potpisom mdeco fabrike dospeo je i van granica naše zemlje
nameštaj sa potpisom mdeco fabrike dospeo je i van granica naše zemlje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia