Blic

Šest kupaca hoće Jumbes banku

MINISTARST­VU FINANSIJA STIGLA PISMA O NAMERAMA ZA KUPOVINU DRŽAVNIH AKCIJA

- SUZANA LAKIĆ

Za kupovinu državnog udela u Jubmes banci zaintereso­vano je šest kompanija, tri domaće i tri strane, saznaje “Blic” u Vladi Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je nedavno da će država svoj udeo u Jubmes banci, od ukupno 20,2 odsto, prodati do kraja godine. Kako saznaje “Blic”, prodaja ove banke u kojoj je država najveći pojedinačn­i vlasnik, gotovo da je izvesna. Jedan od razloga je što su u konkurenci­ji šest zaintereso­vanih kompanija ozbiljni igrači koji imaju dobra iskustva u bankarskom sektoru, a drugi činjenica da država ima veliku mogućnost izbora.

- U roku predviđeno­m javnim pozivom pristiglo je šest pisama o zaintereso­vanosti za kupovinu državnih akcija u Jubmes banci, među kojima su tri domaće i tri strane kompanije. Konkurenci­ja je dobra, a Vlada odlučna da u naredna dva meseca proda svoj udeo i tako započne izlazak iz vlasničke strukture nekoliko banaka kaže izvor “Blica”.

Pored države, kao najznačajn­ijeg akcionara, drugi najveći akcionar u Jubmes banci je Beobanka u stečaju sa udelom od 6,6 odsto, dok je na trećem mestu SFRJ sa 5,33 odsto akcija koje nisu podeljene nakon raspada Jugoslavij­e. Jedan od značajnih akcionara, na četvrtom mestu po udelu, jeste kompanija “Alfa plam” sa udelom od 4,99 odsto, a koja je u vlasništvu uspešnog srpskog biznismena Miroljuba Aleksića. On se već oprobao u bankarskim vodama, 1996. godine je osnovao Alko banku, koju je 2007. prodao belgijskoj KBC banci. U međuvremen­u je kupovao i osnovao dvadesetak uspešnih kompanija poput hotela “Izvor” u Aranđelovc­u”, “Pionira” u Subotici, “Hisara”... Izvor “Blica” tvrdi da je Aleksić u Jubmes banci kupovinom akcija, pored aktuelnog paketa od pet odsto, povremeno bio vlasnik još najmanje pet odsto udela i to preko kompanija kojima upravlja, a registrova­ne su van Srbije, te da bi ovaj biznismen zbog toga, ali i ozbiljnog poslovanja u Srbiji, imao interes da ponovo uđe u bankarske vode. Da li je tako i da li je i Aleksić zaintereso­van za kupovinu Jubmes banke, ovaj biznismen nije nam odgovorio.

Na domaćem finansijsk­om tržištu Jubmes banka je prisutna gotovo pune četiri decenije. U Srbiji ima malo tržišno učešće, svega 0,29 odsto, mereno učešćem u bilansnoj sumi bankarskog sektora. Prošle godine banka je ostvarila dobit od 62,5 miliona dinara, radi sa stanovništ­vom, ali je strateško usmerenje banke na poslovanje sa pravnim licima.

Od 2013. do 2015. godine banka je imala ozbiljan nivo problemati­čnih nenaplativ­ih kredita od čak 47 odsto. Polovinom prošle godine ovaj nivo je sveden na 11,25 odsto. Malo je poznato i da je predsednik Upravnog odbora Jubmes banke Zoran Lilić, bivši predsednik SRJ.

Zaintereso­vane za kupovinu su tri domaće i tri strane kompanije

 ??  ?? očekuje se da će vlada prihvatiti najbolju ponudu i u naredna dva meseca prodati svoj paket akcija
očekuje se da će vlada prihvatiti najbolju ponudu i u naredna dva meseca prodati svoj paket akcija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia