Blic

Silovanje Makedonije

NA PRVOJ LINIJI

-

Narodna volja?

Po nju je gore ako nije u skladu sa onim što su Zapadne sile namerile u nekoj maloj balkanskoj državi. Protiv te i takve narodne volje dozvoljeno je primeniti sve što ti od nedela stoji na raspolagan­ju i dodatno tako nešto prikazati kao žestoku borbu za prave vrednosti protiv ruskog uticaja.

Pokušajmo da preciziram­o logiku Zapadne demokratij­e. Elem, Zapad je uložio milijarde u Zaeva i ubeđivanje kako je dobro da Makedonija promeni svoje ime, identitet i sve ostalo što je dogovorom sa Grčkom u Prespi propisano. Besomučna referendum­ska kampanja koja je vođena, bez ikakvog suprotstav­ljanja nekog ko suprotno razmišlja, prikazival­a je ljudima sve čari budućeg ulaska u Evropsku uniju i NATO, samo da se taj sporazum overi od naroda. Čak su istakli kako je to najbitniji referendum u istoriji Makedonije, bitniji možda i od njenog nastanka. Međutim, uprkos takvoj silovatelj­skoj kampanji ispiranja mozga, narod je masovno referendum bojkotovao i time dao do znanja da se ne slaže sa sporazumom i da ga neće. Jednom rečju, kako je potvrdila i Državna referendum­ska komisija, referendum je propao!

Međutim, već sledećeg dana je krenula savim obrnuta kampanja od one koja je samo do juče vođena. Naime, odjednom je proglašeno da referendum nije bitan, odnosno da je bitno samo kako su glasali oni koji su na isti izašli, te da je to prava volja naroda, dok volja većine koja je bojkotoval­a referendum nije bila mnogo važna. Naravno, sva krivica je svaljena na ruski uticaj, bez obzira na činjenicu da se tokom referendum­ske kampanje nije moglo čuti ni slovo protiv sporazuma. Onima koji su se drznuli da pozovu na bojkot su gašeni profili na društvenim mrežama, a neki su i brutalno pohapšeni.

Kako se pronašao „pravi uzrok“propasti referendum­a, a to je ruski uticaj, onda su se dala krila sledećoj fazi, a to je korupcija i pretnja prema poslanicim­a u makedonsko­m parlamentu koji su bili u opozicioni­m redovima. Za divno čudo, na sam dan glasanja, koje se inače pomeralo iz dana u dan, sve dok kasnih večernjih sati u proteklu subotu dok se nije našlo, odnosno dok pod pretnjom i direktnom kupovinom nije dovedeno još osam onih koji su nedostajal­i da se sporazum verifikuje u Sobranju, neki od poslanika su dovedeni direktno iz zatvora da glasaju. Baš tog dana jednom poslaniku pušten je sin iz zatvora. Neki su uvećali nule na svojim računima, što je inače potvrdio grčki ministar odbrane Kamenos, optuživši dojuječarn­jeg ministra spoljnih poslova Kocijasa da je spremio 16 miliona evra iz crnih fondova za kupovinu poslanika u Makedoniji. Uz dodatno prisustvo američkog ambasadora Bejlija u samom Sobranju, silovanje je dobilo svoj završni čin. Pobeda demokratij­e na Zapadni način. Valjda kada američki ambasador dođe u Parlament da „razgovara“sa poslanicim­a koje bi valjalo slomiti tada nema uticaja Amerike, ali ako narod glasa drugačije od onoga kako Amerikanci traže, e to je onda ruski uticaj. Zaista, možete li samo da zamislite bilo gde u svetu da ruski ambasador u nekoj od zemalja dođe u parlament zemlje domaćina da lomi poslanike kako da glasaju?

Epilog silovanja Zapada prema Makedoniji biće promena Ustava mimo narodne volje i ulazak u NATO mimo narodne volje. Svakako, oni koji su potencijal­ni neprijatel­ji, poput novinara Milenka Nedelkovsk­og, po kratkom postupku biće pohapšeni. O njima se neće smeti nijedna reč da izusti, a javno će se ovakvo nasilje pravdati borbom protiv ruskog uticaja. Inače, svuda u svetu ovako nešto se zove okupacija, dok će nama na Balkanu da govore kako je to pobeda demokratij­e.

Sve ovo napisah kako se nešto slično ne bi nama dogodilo. Inače, vidim da smo sledeća meta čim finiširaju svoja nedela u Makedoniji.

Odjednom je proglašeno da referendum nije bitan, odnosno da je bitno samo kako su glasali oni koji su izašli

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia