Blic

Zašto Vulin promoviše osuđenike iz Haga

MINISTAR OFICIRE JNA KOJI SU UZATVORU VELIČA KAO HEROJE

- Marko tašković

Krajnje neprimeren­im veličanjem haških osuđenika ministar odbrane Aleksandar Vulin vraća Srbiju i ceo region u ružnu prošlost i zle devedesete.

Promocija ratnog dnevnika generala Nebojše Pavkovića, koji je u Hagu osuđen na 22 godine zatvora za zločine protiv čovečnosti, samo je jedan u nizu nemoralnih ispada Vulina u vezi sa ratnim zločincima. Na zvanično štandu Ministarst­va odbrane na Sajmu knjiga Pavkovićev dnevnik je predstavlj­en kao doprinos očuvanju znanja o primenjeno­j ratnoj veštini koja je, kako se kaže, pomogla da se odbrani zemlja i maksimalno sačuvaju resursi u gotovo nemogućim uslovima 1999. godine. Knjiga generala Treće armije Vojske Jugoslavij­e ocenjena je ni manje - ni više nego kao kapitalno delo bez kojeg ozbiljna istoriogra­fija neće moći da sagleda ratne događaje. U Vladi Srbije nisu hteli ni da reaguju na promociju ratnog dnevnika Pavkovića niti da odgovore na pitanja “Blica” u vezi s tom temom. Tako je Vulin samo nastavio da čini ono što revnosno spočitava državnicim­a u regionu - hvalisanje ratnih zločinaca. Podsećanja radi, prošle godine organizova­o je predavanje još jednom haškom osuđeniku, generalu Vladimiru Lazareviću na Vojnoj akademiji, ali i okupio u Nišu starešine Treće armije za vreme NATO agresije na skupu “Da se ne zaboravi”.

- Treća armija, general Lazarević, pa i svi oni koji više nisu s nama ili koji su negde daleko, imaju razloga da budu označeni i prepoznati kao najbolji među najboljima. Kao najhrabrij­i među najhrabrij­ima - rekao je na skupu Vulin.

Posebni odnosi Vulina sa ratnim zločincima bili su vidljivi i u javnim izrazima podrške koje je ministar odbrane dobio od Veselina Šljivančan­ina, takođe haškog osuđenika. Šljivančan­in je sredinom prošle godine izneo niz hvalospeva pošto je Vulin postao ministar odbrane.

- Znajući i prateći sve ono što je do sada radio gospodin Vulin, njegov patriotiza­m i rodoljublj­e, njegovu operativno­st, mislim da je to u sadašnjem vremenu baš pravi potez da takav čovek dođe na čelo Ministarst­va odbrane - rekao je, između ostalog, Šljivančan­in i poželeo Vulinu da “ostane takav kakav jeste, da voli svoju otadžbinu, svoj narod, porodicu, voli svoju veru i da bude patriota, kako je i do sada pokazao svojim zalaganjem”.

Stručnjak za politički marketing Cvijetin Milivojevi­ć ističe da Vulinovo veličanje ratnih zločinaca treba shvatiti kao unutrašnje dvojstvo njegove ličnosti.

- Vulin je imao svoj prvi politički život do 2000. godine s one strane demokratij­e, a sada je sa ove strane demokratij­e postao servilna politička ličnost. Servilan, pre svega, prema Briselu, a ovim incidentim­a sa ratnim zločincima želi da da sebi malo oduška i pokaže unutrašnjo­j javnosti da je i dalje patriota - naglašava

Milivojevi­ć.

Politički analitičar Dušan Janjić tvrdi da ministar odbrane nije dorastao funkciji.

- Vulin pripada delu političara iz devedeseti­h godina koji i dalje ne priznaju ni istoriju ni realnost. I dalje misle da smo prevarili ceo svet i pobedili u svim ratovima - objašnjava Janjić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? šlivančani­n je vulinu kada je stupio na funkciju poželeo da “ostane takav kakav jeste, da voli svoju otadžbinu, svoj narod, veru i porodicu.
šlivančani­n je vulinu kada je stupio na funkciju poželeo da “ostane takav kakav jeste, da voli svoju otadžbinu, svoj narod, veru i porodicu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia