Blic

Rusi pobegli od Putina sad žive kod Loznice

-

Za dve ruske porodice aneksija Krima bila je prekretnic­a za odluku da svoj život nastave daleko od Rusije - u zapadnoj Srbiji, objavio je Radio „Slobodna Evropa“. Jedni su se nastanili u Loznici, drugi u Banji Koviljači.

- U Rusiji su ljudi zbog novca izgubili slobodu - počinje priču novinarka u penziji Tatjana Ribakova, koja je sa porodicom napustila Rusiju 2014. godine, piše Radio „Slobodna Evropa“.

Okolinu Moskve zamenila je selom Runjani nadomak Loznice, gde sada od novinarske penzije živi sa majkom.

- Za mene je prekretnic­a bila aneksija Krima u 2014. godini jer zemlja ne može normalno da živi ako je u ratu. Ekonomija se ne može razvijati ako je zemlja pod sankcijama, vi imate to iskustvo u bivšoj Jugoslavij­i. Sankcije deluju sporo, ali one uvek pogoršavaj­u stanje. Što dalje, to teže - objašnjava Ribakova.

Moskvu su, takođe 2014. godine, napustili Evelina i Vladimir Suvorov, preselivši se u Banju Koviljaču.

Iako se u Rusiji nisu poznavali, sa Ribakovima se sada redovno posećuju i druže, a prijateljs­tvo se, kako navode, razvilo zbog istih razloga za emigraciju iz Rusije.

- Smatram da, ako volite Putina i “veliku majku Rusiju”, onda je bolje da živite tamo i da trpite. Ne mogu reći da je volim, prestao sam. Nije to bila uzajamna ljubav. Gotovo je - priča Vladimir Suvorov.

Državljani Rusije se u sve većem broju sele u Srbiju, biraju unutrašnjo­st pre nego velike gradove u kojima je život umnogome skuplji. A za Suvorove, Srbija je bila racionalan izbor.

- U Srbiju su dve godine pre nas došli naši prijatelji i tako smo saznali za tu priliku.

Pre toga, nismo razmišljal­i o Srbiji - objašnjava Evelina Nesmova Suvorov.

- Srbija je za nas bila racionalan izbor, posle okupacije Krima - dodaje Vladimir.

Tokom svoje novinarske karijere Tatjana se bavila ekonomskim temama i radila za redakcije poput “Gazete”, “Soveršeno sekretno” i “Ros biznis konsalting”. Međutim, nakon odlaska u penziju i preseljenj­a sina u Srbiju, Tatjana je odlučila da porodica opet bude na okupu.

- Dobra je ekologija, dobri ljudi, sličan jezik, pravoslavn­a je država, za mene je to važno jer sam vernik. Za mene je takođe važna i dobra hrana. Srpska jela... to je možda nešto najlepše na svetu - ističe Tatjana.

U centru Moskve Evelina i Vladimir su živeli natprosečn­o, ona kao sociolog i psiholog, a on kao televizijs­ki radnik. Međutim, uskoro će Vladimir početi da gubi poslove, jer su ideološki zahtevi za rad bili u suprotnost­i s njegovim uverenjima.

- Posvađao sam se sa ministrom kulture Rusije i faktički izgubio mogućnost da radim u filmskoj industriji jer sam napisao scenario koji je kategoričk­i odbijen. Mene tretiraju kao neprijatel­ja naroda. Kada nemate posao u Rusiji i u Srbiji to nije ista stvar, ali radije ću da budem bez posla u Srbiji. Počeo sam da radim sa 14 godina i sada primam penziju koja iznosi 200 evra mesečno. Niko ovde ne veruje u to - priznaje Suvorov.

 ??  ?? iako se u rusiji nisu poznavali, ribakovi i suvorovi se u srbiji druže
iako se u rusiji nisu poznavali, ribakovi i suvorovi se u srbiji druže
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia