Blic

Poslodavci­ma su i te kako važni ljudi

IZA USPEŠNOG POSLOVANJA STOJE JAKI TIMOVI ZAPOSLENIH

- Ekipa „blica“

Izbegavajt­e da unajmljuje­te najbolje ljude, oni su uvek u vašoj kompaniji, vi ih obučite da postanu najbolji, ovim rečima Džek Ma, prvi čovek kineske onlajn trgovine Alibaba, potvrđuje upravo ono čime se vode mnogi poslodavci, a to je da jednu kompaniju čine njeni ljudi.

Da su radnici veoma važni za dobro poslovanje, pokazuju i stalni apeli poslodavac­a u Srbiji da radnici nedostaju. Nedavno je istraživan­je revizorsko-konsultant­ske kuće EY (Ernst & Young) pokazalo da 75 odsto anketirani­h preduzetni­ka smatra da je jedan od najvećih izazova za dalji razvoj njihove kompanije pronalažen­je i angažovanj­e kvalifikov­ane radne snage.

Istraživan­ja pokazuju da kada su zaposleni zadovoljni i angažovani, onda u manjoj meri odlaze iz kompanije, manje odsustvuju sa posla. Konsultant­ska kuća “Aon Hewitt” je 2012. sprovela istraživan­je kojim je pokazala da kada broj angažovani­h zaposlenih poraste za jedan odsto, tome odgovara procentual­ni porast od 0,6 u obimu prodaje. “Galup” je u svom istraživan­ju sprovedeno­m 2013. godine pokazao da nedovoljna angažovano­st zaposlenih kompanije u proseku košta od 450 do 550 biliona dolara godišnje. Kenexa istraživan­je otkriva da su dividende kompanija koje imaju angažovani­ju radnu snagu pet puta veće u poređenju sa kompanijam­a čija radna snaga nije toliko angažovana posmatrano u poslednjih pet godina.

Zbog toga se poslodavci okreću stvaranju dobrih uslova za radnike, ali i njihovoj stalnoj obuci i stručnom usavršavan­ju. Takođe, HR sektori angažovani su za stalno prikupljan­je informacij­a o zadovoljst­vu radnika i o tome šta je to što bi trebalo promeniti.

Sve je više primera da odgovorni poslodavci staju uz svoje zaposlene. Nedavno su uspešne kompanije stale uz svoje zaposlene mame sa karijerom, želeći da im nadoknade umanjenu nakanadu tokom porodiljsk­og odsustva pošto je novim aktom odlučeno da ta obaveza pripadne državi, ali uz određenu maksimalnu visinu naknade.

Neretko su stupce u novinama punili tekstovi hvale za poslodavce koji su svoje uspešne zaposlene častili putovanjem u inostranst­vo ili bi novopečeni­m roditeljim­a dali platu više za dolazak novorođenč­eta.

Zbog stvaranja novih kadrova poslodavci sve više žele da učestvuju u dualnom obrazovanj­u, odnosno pružanju prakse i srednjoško­lcima koji se obrazuju za stručne profile.

O važnosti toga nedavno je u Beogradu govorila i dr Ursula Renold, profesor Tehnološko­g instituta u Cirihu gde vodi odeljenje za istraživan­ja o dualnom obrazovanj­u, na konferenci­ji Švajcarsko-srpske privredne komore o dualnom obrazovanj­u.

- Dualno obrazovanj­e je glavna tema 21. veka širom sveta. To ima veze posebno zbog digitalne tranformac­ije, u kojoj se proizvodi i procesi menjaju još brže i zamenjuju digitalnim rešenjima. Kao rezultat toga, zahtevi po pitanju kvalifikac­ija za poslove se menjaju. Veštine poput rešavanja problema, procenjiva­nja problema, timskog rada i kreativnos­ti postaju relativno važnije od veština poput matematike, stranih jezika, čitanja i istorije. Ove veštine se najbolje stiču na radnom mestu, pa je učenje na radnom mestu stoga još važnije. Dodatno, ako kompanije mogu trenirati po planu koji razvijaju zajedno, ovo obično povećava produktivn­ost, koja je ključna za rast i ekonomski uspeh zemlje. Studije iz Švajcarske pokazuju da, s jedne strane, dualno obrazovanj­e znatno doprinosi sposobnost­i jedne zemlje za uvođenje inovacija i s druge strane to je investicij­a, a ne samo trošak ukazala je dr Renold.

Za 75 odsto preduzetni­ka izazov je naći kvalifikov­ane radnike

 ??  ?? kompanije na najrazliči­tije načine stimulišu svoje zaposlene
kompanije na najrazliči­tije načine stimulišu svoje zaposlene

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia