Blic

Cena ljudskog života

- JELENA PAUNOVIĆ, urednik

Policajci, njih dvojica, u sredu su po pozivu izašli na teren i umalo stradali na zadatku. Naime, na njih je zapucao čovek iz Ravne Reke kod Despotovca, koga su došli da ispitaju povodom krađe traktora. Koji je to strah naterao čoveka da bez razmišljan­ja zapuca u ljude koji samo rade svoj posao?! Luda glava ga je naterala da jednog čoveka upuca u glavu, a drugog u ruku. Nakon svega, policajci su van životne opasnosti, a on negira krivicu. Sačmara iz koje je pucao naprosto je nestala!

Kada sve ovo slušamo, pitamo se ko sve u kućama drži oružje, kao i koja je cena ljudskog života. Jedan prestupnik iz svog hira doneo je odluku da unesreći najmanje dve porodice da bi izbegao kaznu koja mu sleduje. Očigledno nije razmišljao da će gledajući sebe ugroziti živote ljudi koji samo rade svoj posao. Ti policajci su dobili naredbu da obave razgovor sa meštaninom i da mu pretresu kuću. Ni reč nisu izgovorili kada su čuli pucnjavu, osetili bolove i srušili se na zemlju od bola. Za to vreme, lopov je pobegao. Ubrzo je priveden. Do dolaska lekara Hitne pomoći meštani su bili ti koji su pomogli povređenim policajcim­a tako što su im zaustavili krvarenje.

#

Kazna za uhapšene mora biti takva da niko više ne sanja da zapuca na policiju

Koja će kazna stići ovog čoveka, a da bude za opomenu njemu i svima onima koji gledaju da zarad svog dobra nanesu zlo nekome ko ga ni najmanje ne zaslužuje. Zatvor u trajanju od jedne ili dve decenije možda čeka lopova iz Ravne Reke koji je pokušao da ubije dva čoveka. Možda mu to bude i malo da shvati da on nije taj koji treba da oduzima nekome oca, brata ili sina. Možda i ne izrazi kajanje zbog svog postupka, jer da je i imao malo mozga ne bi pucao u policajce na zadatku.

Kazna treba da bude takva da nikome ubuduće ne padne na pamet da pokuša da ubije nekoga ko pošteno i savesno radi svoj posao. S druge strane, niko od nas nije bezgrešan, ali za svoje postupke moramo da snosimo kako moralne tako i zakonske kazne. Tako mora biti i u slučaju dvojice nasilnika koji su umalo ubili policajce na dužnosti.

Nadamo se da nas, ipak, nije zadesilo tako zlo doba da probleme moramo da rešavamo oružjem.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia