Blic

Pred ruskim pragom 50.000 trupa

Najveći NATO vojni manevri od kraja Hladnog rata počeli su juče u centralnoj Norveškoj, a na njima će učestvovat­i 50.000 pripadnika vojnog osoblja.

- Ivana Kešanski

Na vežbama nazvanim „Spoj trozupca 2018“(Trident Juncture 2018), najvećim u poslednje dve decenije, učestvuju vojnici iz 29 država NATO saveznica, uz partnerske zemlje Finsku i Švedsku, a angažovano je i oko 65 vojnih brodova i drugih plovila, 150 letelica i 10.000 vozila. Učestvuje i nosač avion „USS Hari S. Truman“sa oko 6.000 ljudi.

- Snage su na položajima, one se integrišu i počinju vežbe jačanja borbene gotovosti koje će trajati naredne dve nedelje - rekao je pukovnik Ejstin Kvarjing iz združenog štaba Norveške.

Međutim, dolazak hiljada vojnika i njihove opreme nije prošao bez problema.

U utorak su četvorica američkih vojnika doživela mali udes i pretrpela povrede.

UMESTO OČEKIVANIH 35.000 VOJNIKA, POSLEDNJIH MESECI JE BROJ TRUPA NARASTAO NA 50.000

U incidentu u kome su, kako je navedeno, učestvoval­a četiri vozila, jedan vojnik je nakon kratkotraj­ne hospitaliz­acije pušten, dok su druga trojica zadržana na posmatranj­u i u stabilnom su stanju. I američki brodovi su naišli na poteškoće pri dolasku u Norvešku, pa su neki morali i da se vrate.

Amfibijski desantni brod „USS Ganston Hol“, deo flote američkih marinaca, vratio se u luku u Rejkjavik u ponedeljak nakon što su loši uslovi na moru izazvali oštećenja na brodu. Brod se vratio na proveru oštećenja i nije bilo vremena da se ponovo uputi na vežbe. Takođe, na brodu je i nekoliko mornara povređeno, ali su se oni vratili na dužnost. Na vežbama će na njoj biti uvežbavan odgovor na eventualni napad na zemlje članice NATO. Na njima će biti testirana i sposobnost brzog premeštanj­a opreme širom Evrope u slučaju oružanog sukoba.

Agencija AP navodi da je

Vojnike očekuju surovi vremenski uslovi centralne i istočne Norveške, severa Atlantskog okeana i Baltičkog mora

NATO obavestio Rusiju, koja se graniči sa Norveškom, o vežbi i pozvao je u nadgledanj­e. Međutim, zvanična Moskva, bez obzira na to, i dalje je ljuta zbog ove vežbe, i smatra je provokacij­om, navode strani mediji.

Ove vežbe će, između ostalog, testirati planove Alijanse koji su razvijeni nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, zbog čega su i pogoršani odnosi Zapada i Rusije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenber­g je rekao da se radi o zamišljeno­m scenariju i da vežba nije usmerena protiv ijedne države. Njegove reči je potvrdio i načelnik Generalšta­ba norveške vojske Rune Jakobsen rekavši da nema nikakvog razloga da se Rusi brinu.

I američki ministar odbrane Džejms Matis je naveo da se radi o odbrambeni­m vežbama i da to Rusija dobro zna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia