Blic

Jeste, i mi zapalimo cigaretu, ali i radimo sve da spasemo živote

MEDICINSKA SESTRA SNEŽANA RISTIĆ IVANOVIĆ USTALA PROTIV OSUDA TE PROFESIJE

- N. Radišić

Nisam se nadala da će ova moja objava na Fejsbuku da izazove takve reakcije. Mnogo toga ima da se napiše posle 20 godina staža.

Ovako priča medicinska sestra Snežana Ristić Ivanović, zaposlena u KC Kragujevac, koja se našla u centru pažnje javnosti nakon što je objavila status na Fejsbuku revoltiran­a osudama na račun njene koleginice koju su pacijenti snimili kako puši cigaretu za šalterom.

„Razmišljam o ovim aktuelnim događajima na temu zdravstva. Ljudsko sam biće, po profesiji - zdravstven­i radnik. (...) I kao čoveka, boli me upravo - ljudska zloba. I sudite mi...“

(...) „Sudite mi jer je bila neprijatna prema gospođi od 80 godina koja je insistiral­a da bude pregledana baš kad smo reanimiral­i dečaka od 12 godina.“

(...) „I sudite mi jer sam X puta preplakala smenu zajedno sa roditeljim­a koji dođu da identifiku­ju svoju decu... Sudite mi jer posle toga zapalim cigaretu, obrišem lice i nasmešim se narednom pacijentu... I nebitna je plata... Ovo nema cenu... Sudite mi vi, koji nikada i ne biste mogli da radite ovaj posao...“, neki su od delova njene objave na Fejsbuku, na šta je dobila veliku podršku.

Reporteri „Blica“juče su je našli na Klinici za kardiologi­ju.

- Posao je težak jer dolaze ljudi sa velikim problemima. Ali, i pored svega, nekad se smejemo i mi i pacijenti. Tako dođem u treću smenu, čeka pacijent i misli da sam i ja pacijent i da hoću preko reda... A onda, počnem da radim i procenjuje­m koja je hitnost pacijenata. Jedan ima infarkt, drugog ujeo stršljen za usta. Uvedem ih. A onda gospođa koja čeka pita “a kad ću ja da uđem, i ja sam hitna, je l‘ treba da se šlogiram pa da uđem prva...”. Takvih situacija ima svakog dana. Svako misli da je njegov problem najveći - priča za “Blic” Snežana Ristić Ivanović.

Snežana je diplomiral­a pedagogiju, ali je ipak izabrala da radi kao medicinska sestra. - Opet bih izabrala isto. Za sve godine rada nisam mogla da ostanem imuna na decu, onu teško povređenu. Mnoga nisu preživela. Majka sam i znam šta je najvrednij­e u životu - dodaje Snežana Ristić Ivanović.

 ??  ?? medicinska sestra snežana ristić Ivanović
medicinska sestra snežana ristić Ivanović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia