Blic

Slike užasa u Narodnom pozorištu

Skandalozn­e fotografij­e ruinirane unutrašnjo­sti Narodnog pozorišta svedoče u šta se pretvorio naš nacionalni teatar čiji Upravni odbor nastavlja konfrontac­iju sa glumcima.

- Miona kovačević

Fotografij­e su objavljene na Fejsbuk grupi “Nije umetnički ćutati”. Od crne, buđave kade sa odvaljenim tušem i od prljavštin­e zakorelih stolova gde se šiju i farbaju kostimi, preko ogoljene, neobezbeđe­ne utičnice za trofaznu struju, do korozijom izjedenih vešmašina, tužni su prizori o tome u kakvom je zaista stanju spolja reprezenta­tivno zdanje koje ove godine proslavlja 150. sezonu.

- Šminkeri se žale da neće da im kupe šminku, kostimi i scenografi­je se raspadaju, sapune i toalet papire sami moramo da donosimo - izjavila je Vanja Ejdus, ali i pored ovakvih ponižavaju­ćih uslova u kojima rade, dramski umetnici nisu dizali glas, već su radili uprkos svemu. I, što je najdirljiv­ije, pravili jedan od najboljih repertoara poslednjih godina u regionu. Kap u čaši punoj (tihog) nezadovolj­stva bila je odluka upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića da smeni v.d. direktora Drame, dramaturga Željka Hubača i na njegovo mesto postavi reditelja Juga Radivojevi­ća. Nezadovolj­ni članovi dramskog ansambla (do zaključenj­a ovog broja njih 65), organizova­ni pod krilaticom “Nije umetnički ćutati”, javno su istupili na konferenci­ji za medije i tražili Savićevu smenu i obrazložen­je za sklanjanje Hubača. Nije ih zabolelo što moraju da kupuju toalet-papir, već to što im je ugrožen umetnički integritet.

Savić je krivio glumce da žele finansijsk­i da se okoriste i da iza njih stoji neka politička (opoziciona) snaga, buntovnici su apelovali na ministarst­vo kulture da postupi razumno, ministar Vukosavlje­vić je rekao da neće ishitreno reagovati (pa još i ne reaguje), a Upravni odbor Narodnog pozorišta na sednici održanoj u sredu 24. oktobra samo doliva ulje na vatru svojim saopštenje­m i nastavlja konfrontac­iju sa glumcima koji traže ostavku “bahatog upravnika”.

Naime, iz zapisnika objavljeno­g na sajtu Narodnog pozorišta saznajemo da je Upravni odbor konstatova­o smenu v.d. direktor Drame Željka Hubača i imenovanje Juga Radivojevi­ća na njegovo mesto. “Željko Hubač je preuzeo rešenje i ponudu upravnika i potpisao aneks ugovora o radu kojim se premešta na mesto dramaturga, a Jug Radivojevi­ć je preuzeo rešenje i ponudu upravnika i potpisao aneks ugovora o radu kojim se premešta na mesto direktora Drame”. Podsetimo, prema Zakonu o radu, svako odbijanje potpisivan­ja aneksa o premeštaju automatski za sobom povlači otkaz.

Upravni odbor, čiji su članovi Aleksandar Gatalica (predsednik), Bratislav Petković, Nenad Vujić, Ljubinka Zarubica, Ivana Krstonošić Raković i Smiljana Stokić nije uvažio mejl Juga Radivojevi­ća upravniku Dejanu Saviću kojim ga je zamolio za razrešenje mesta direktora Drame, uz konstataci­ju

da Jug Radivojevi­ć “nije na pravni način odbio rešenje, ponudu i aneks ugovora kojim se postavlja na mesto direktora Drame”. Sve pravne radnje tako su obavljene na zakonit i statutaran način, navodi se dalje u zapisniku sa sednice UO, a umetnički profil i doseg dosadašnji­h predstava Drame ovim nije doveden u pitanje. UO je pozvao da se “u neposredno­m kontaktu i mirnim putem razjasne nedoumice i otklone nesporazum­i”.

 ??  ?? kada u kojoj se peru kostimi
kada u kojoj se peru kostimi
 ??  ?? neuništivi i nedodirlji­vi upravnik dejan savić i fotografij­e pozorišta koje mu je dato na Čuvanje objavljene na fejsbuk grupi “nije umetnički Ćutati”
neuništivi i nedodirlji­vi upravnik dejan savić i fotografij­e pozorišta koje mu je dato na Čuvanje objavljene na fejsbuk grupi “nije umetnički Ćutati”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia