Blic

Nemi posmatrači

- ANDRIANA JANKOVIĆ, novinarka

Manijak je spopao maloletnu devojčicu u tramvaju. Vi, ostali putnici ste to nemo gledali. Odmah iza napadnute devojčice, sedele ste vas dve, žene, jedna iz druge, verovatno i same majke, a možda i imate devojčice. U tom trenutku, čini se i potpuno nesvesne da je na tom mestu moglo da bude i vaše dete. Sedele ste i ćutale. Da stvar bude gora, povremeno bi ste izvile vrat kako bi mogle bolje da vidite. Kao u bioskopu. I ništa niste uradile. Ni vas dve, ni ostala nekolicina putnika. Ćutale ste, a ta žrtva je mogla da bude vaša ćerka.

# Ništa niste uradili. Ćutali ste. Ta žrtva je mogla da bude vaša ćerka

Nažalost, ova vest nije nikakva novost. Manijaka ima na svakom koraku. U autobusu, tramvaju, školi. U porodici. I strašno je to što nam je to postalo svakodnevn­ica. Još strašnije je, međutim, što nemo posmatramo nasilje. Ta žrtva je mogla da bude vaša ćerka.

Ne treba, naravno, da svesno rizikujemo svoj život, da fizički nasrnemo na silovatelj­a ili mučitelja, rizikujući time da i sami postanemo žrtve. Ali, gde nam se izgubila ljudskost? Kako možete da sedite i mirno gledate kako maloletno dete doživljava svoju doživotnu traumu? A vi ne pokušate ništa. Ni da telefonom pozovete policiju, Hitnu pomoć... Ni da odšetate do vozača tog istog tramvaja i diskretno mu sugerišete da zaustavi vozilo. Sedite nemi, a ta žrtva je mogla da bude vaša ćerka.

Samo zamislite scenu - pratite svoju ćerku u školu, dali ste joj sendvič, poljubili je u obraz, rekli joj da pazi kako prelazi ulicu. Nekoliko sati kasnije, gledate na snimku svoje prestravlj­eno dete kako od šoka ne može da se odbrani od manijaka koji je napada. A zatim vidite nemu publiku koja sve to ravnodušno gleda. Vaša ćerkica plače i govori vam kako niko nije hteo da joj pomogne. Zamislite sve to slobodno jer ta žrtva je mogla da bude vaša ćerka.

I šta biste uradili? Dali biste sve na svetu, samo da je neko od njih skočio, gurnuo manijaka, pozvao policiju, zaustavio tramvaj. A niko nije.

Molim vas, ne žmurite na nasilje. Ta žrtva je mogla da bude vaša ćerka.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia