Blic

Knjiga u čast junacima sa Košara

- E. B.

Sabrana sećanja učesnika borbi na Košarama na Kosovu i Metohiji 1999. godine našla su se između korica knjige „Bitka na Košarama - sećanje učesnika 1999“, koja je predstavlj­ena juče na štandu Ministarst­va odbrane i Vojske Srbije na Sajmu knjiga

U šestom delu iz edicije „Ratnik“, prikazani su dani odbrane o kojima su svedočili učesnici bitke, u slavu i čast svojih 108 poginulih saboraca, za istoriju i za nova pokolenja.

Među njima su i oni koji su govorili na promociji, pukovnik Duško Šljivančan­in, tadašnji komandant

53. graničnog bataljona na Košarama, general-major u penziji Dragan Živanović, komandant 125. motorizova­ne brigade, pukovnik u penziji Vidoje Kovačević, načelnik štaba

63. padobransk­e brigade i komandant borbene grupe na Košarama i pukovnik u penziji Ljubinko Đurković, komandant 2. motorizova­nog bataljona 125. motorizova­ne brigade.

Pukovnik Duško Šljivančan­in istakao je da je veoma značajno što se govori na temu Košara, naročito zbog budućih pokolenja, jer se na Kosovu i Metohiji časno borilo i časno ginulo.

- Svi oni koji kažu drugačije jednako su licemerni i zlonamerni kao i oni koji su agresuju nazvali “Milosrdni anđeo” - naglasio je pukovnik Šljivančan­in. On se posebno osvrnuo na dešavanja 1997. i 1998, koja su, kako je istakao, veoma važna za razumevanj­e okolnosti u rejonu karaule Košare 1999. godine.

General-major u penziji Dragan Živanović smatra da je ovo tek prvo izdanje knjige, jer ima još dosta toga da se kaže. Posebna važnost svedočanst­ava, kako je istakao general Živanović, jeste u tome što su ona svojevrsni putokaz mladim generacija­ma kakav je to patriotiza­m, hrabrost i požrtvovan­ost bila, ističući da su se mnogi od tih mladih ljudi koji su bili ranjeni, nakon ukazane pomoći, vraćali u borbe.

Ideja za čitav projekat “Ratnik” razrađena je u tri faze, koje su obuhvatile snimanja svedočenja učesnika ratnih dejstava na KIM, zatim objavljiva­nje sedam knjiga u ediciji “Ratnik” i izradu dokumentar­nog filma čije je prikazivan­je planirano za dvadeset godina od NATO agresije.

 ??  ?? Predstavlj­eno delo na sajmu knjiga
Predstavlj­eno delo na sajmu knjiga

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia