Blic

Protestom brane reku od elektrane

SKUP MEŠTANA RAKITE SA STARE PLANINE U BABUŠNICI

- J.

vidljive Su pogubne posledice izgradnje mini

Oko 200 ljudi održalo je protest u centru Babušnice protiv izgradnje malih hidroelekt­rana na Staroj planini.

Meštani Rakite, gde se gradi mala elektrana, došli su u Babušnicu, podržani pokretom “Odbranimo reke Stare planine”, ali i građanima iz okolnih, te gradova cele Srbije, da kažu kako investitor nema najvažniju dozvolu, dozvolu meštana za gradnju elektrane.

Meštani Rakite sprečili su nastavak radova u svom mestu, a sada su poručili vlastima u Babušnici, ali i Beogradu, da neće odustati od borbe da sačuvaju svoje reke.

Kako je “Blic” pisao, predviđeno je da na Staroj planini bude izgrađeno čak 58 malih hidroelekt­rana, koje pogubno utiču na prirodnu sredinu, uništavaju reke i živi svet u njima, a meštanima otežavaju život. Jedna od njih je i elektrana na Rakitskoj reci u selu Rakita.

- Svim silama ćemo se boriti protiv izgradnje male hidroelekt­rane. Nećemo dozvoliti investioto­ru da nam uništi selo. Država pokušava da opere ruke, prebacuju odgovornos­t sa republičke na lokalnu vlast i obrnuto - rekao je on.

Kako je “Blic” pisao, meštani Rakite, pitomog mestašceta sa oko 200 stanovnika, nedaleko od Babušnice podno planine Ruj, postali su simbol borbe protiv mini-hidroelekt­rana. Oni od avgusta prošle godine vode ljutu bitku sa investitor­om jer, kako tvrde, zbog njegove namere da izgradi malu hidroelekt­ranu na Rakitskoj reci u centru sela trpe posledice “kao da im je u selo pala bomba”.b.

 ??  ?? na rakitskoj reci hidroelekt­rane
na rakitskoj reci hidroelekt­rane
 ??  ?? meštani rakite okupili Su Se u babušnici
meštani rakite okupili Su Se u babušnici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia