Blic

Nagrađene učenice koje su spasle ženu

- V. L.

Minela Halilović iz Prijepolja i Anđela Nešković iz Nove Varoši, učenice drugog razreda Medicinske škole u Užicu, nagrađene su za svoj podvig kada su ženi koja se gušila pružile prvu medicinsku i psihološku pomoć.

Priznanje i počasne članske karte uručene su im na kongresu Saveza udruženja zdravstven­ih radnika Srbije na Zlatiboru.

Događaj za koji su nagrađene zbio se krajem septembra na autobuskoj stanici u Užicu, o čemu je “Blic” pisao, kada su dve devojke, čekajući autobus da odu kući na vikend, pritrčale i pomogle Užičanki C. S., koja je u tim trenucima dobila napad gušenja i spasle je smrti. Dok su ostali koji su se zatekli na staničnim peronima okretali glavu ili bespomično gledali ženu koja se gušila, a sve u vreme kada je stigla vest da Hitna pomoć nema na raspolagan­ju vozilo koje bi poslala na intervenci­ju, Minela i Anđela su pružile zdravstven­u i psihološku pomoć ženi i pomogle joj da preživi. Potom su je o svom trošku taksijem prevezle u Dom zdravlja.

U prisustvu oko 400 učesnika kongresa na Zlatiboru, među kojima su bili i medicinari iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske, Mineli Halilović i Anđeli Nešković između ostalih čestitali su i Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarst­vu zdravlja, i poznati psihijatar i psihoterap­eut dr Zoran Ilić. Priznanja učenicama Savez udruženja zdravstven­ih radnika dodelio je na predlog svoje užičke podružnice.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia